Nicolae Balcescu, oras sau sat?

Comuna Nicolae Balcescu are in componenta sa cinci sate, Galbeni, Valea Seaca, Buchila, Larguta si Nicolae Balcescu. Cea mai dezvoltata si moderna asezare este Nicolae Balcescu, de la care s-a dat si numele comunei. Intreaga comuna ocupa o suprafata de 3.500 ha. Are o populatie de 9.600 locuitori. In comuna sunt sase scoli, sase bisertici, din care doua ortodoxe, trei gradinite si un Camin cultural.

Situata la nici cinci kilometri de Bacau, de-a lungul E 85, Nicolae Balcescu, prin amploarea care a luat-o, este una dintre asezarile cele mai ravnite de oraseni. Cladiri noi, frumoase, curatenie si peste tot pluteste acel aer de oras care se simte din ce in ce mai mult. „Lumea din Bacau a inceput sa caute terenuri sa se mute in Nicolae Balcescu. Din pacate, nu prea exista. Atractia mare consta in faptul ca avem foarte multe utilitati”, spune primarul comunei, Francisc Tancau. In afara alimentarii cu apa care cuprinde toata comuna in afara de satul Larguta, si care s-a facut printr-un program guvernamental, acum se lucreaza la finalizarea unui proiect Sapard pentru canalizare satului Nicolae Balcescu. Anul acesta va fi finalizata si alimentarea cu gaze in comuna. „Am alocat de la bugetul local 20 miliarde lei. Lucrarea a inceput in 2002 iar in 2003 a fost aprinsa prima flacara. Acum lucram si pentru extinderea alimentarii cu gaze in Valea Seaca. Am si trimis documentatia la Tg. Mures. Ne-ar mai costa aproximativ 16 miliarde, iar la Galbeni pana in zece miliarde lei, bani pe care ii vom achita din fondurile proprii”, spune primarul Francisc Tancau.

Drumurile noastre…

Cea mai mare realizare in ceea ce priveste drumurile comunale a fost asfaltarea a trei kilometri intre Nicvolae Balcescu si Valea Seaca. „Am facut acest lucru cu bani imprumutati de la BCR, peste 14 miliarde lei, iar restul de la buget. Ne-au mai ramas inca doi kilometri si terminam si aceasta lucrare”, se mandreste Francisc Tancau cu aceasta investitie. In momentul de fata a inceput pietruirea drumurilor comunale, lucrare care va costa aproape doua miliarde lei vechi, bani care vor fi alocati tot de la bugetul local.

Un fost jucator al Stelei, profesor la N. Balcescu!

Toate scolile din comuna au geamuri termopane. La scoala coordonatoare s-a dat in folosinta si o centrala termica, de aceeasi utilitate bucurandu-se si gradinita. Doua scoli din comuna au fost modernizarte si date in folosinta prin Banca Mondiala, cum a fost cazul celor din Valea Seaca si Nicolae Balcescu. „Pe 27 martie s-au inceput lucrarile la o noua gradinita in Valea Seaca, cheltuielile ridicandu-se la aproximativ 3, 5 miliarde lei”, ne-a declarat primarul Tancau. „65 la suta dintre elevii din comuna au fost admisi anul trecut la testele nationale, ceea ce inseamna ca profesorii, invatatorii si educatoarele din comuna muncesc cu adevarat”, spune directorul coordonator Voiochita Timosenco. In comuna functioneaza si o {coala de Arte si Meserii, cu 140 elevi, existand sectii de croitorie, bucatari – ospatari, constructii. „O mare doleanta a noastra este construirea unei sali de sport. Avem teren, s-au facut demersuri si asteptam raspunsul, care speram sa fie favorabil”, spune profesorul de ed. fizica Doru Botez. Doru Botez? Da, este fostul jucator al Bacaului si al echipei STEAUA, acum profesor in comuna. „Vreau sa fac o echipa de juniori pe care s-o inscriu in campionatul judetean de fotbal”, ne dezvaluie fostul jucator al Stelei, intentiile sale.

Un Camin cultural ultramodern

In Nicolae Balcescu exista un Camin cultural reamanajat in totalitate, cu o sala de festivitati ce poate fi folosita si pentru organizarea nuntilor, cumetriilor sau altor petreceri de acest gen. In acest scop a fost contruita si o bucatarie care este dotata cu tot ceea ce e necesar. Valoarea investitiei este de peste doua miliarde de lei vechi, alocate de la bugetul local. N-au fost neglijate nici bisericile, Consiliul Local investind peste doua miliarde lei pentru construirea celor din Nicolae Balcescu, Valea Seaca si Galbeni. Toate bisericile au incalzire cu gaze. In cel mai scurt timp, in Nicolae Balcescu va fi inaugurat un modern Centru de planificare familiala. Aici vor fi adusi si copiii care provin din familii dezorganizate sau care au alte probleme sociale. „Totul este la cheie, trebuie doar sa facem inaugurarea oficiala”, declara primarul Francisc Tancau.

Are si N. Balcescu niste „Gica contra”

La sedintele de Consiliu Local o prezenta insolita este cea a consilierului Venu Negru, care este si asistent medical, si a colegului sau, Anton Budau. „Se vorbeste prin comuna ca Venu Negru ar face tratamente la domiciliu, ar incasa bani fara sa dea vreo chitanta”, spune consilierul local Tony Dobos. Consilierii mai spun si ca acest coleg al lor ar cam veni bine „dispus” la sedinte. El si Anton Budau, zis Cute, ar obstructiona activitatea Consiliului Local si a primarului. Ori nu vin la sedinte, ori il reclama toata ziua la forurile superioare pe primarul comunei. „Chiar daca raspunsul nu este cel dorit de ei, continua cu reclamatiile. Cred ca am sa-i dau in judecata”, spune primarul. Consilierul Venu Negru s-ar lauda prin comuna, poate atunci cand face tratamente ilegale, ca „Voi dizolva eu Consiliul Local”!

Comuna cu agenti economici foarte puternici

Pe raza comunei Nicolae Balcescu functioneaza cativa agenti ecomonici deosebit de puternici si care absorb o mare parte din forta de munca din comuna. Aici isi desfasoara activitatea METRO, PRACTIKER, reprezentanta DAF, „Popasul Moldovenesc”, urmeaza sa deschida o reprezentata firma FORD. Foarte multi tineri sunt plecati insa la munca in strainatate, cu precadere in Italia, dar se intorc cu bani si construiesc case si vile dintre cele mai frumoase.

Colaborare la varf cu Consilul Judetean

„Colaboram foarte bine cu conducerea Consiliului Judetean si in special cu presedintele acestuia, Dragos Benea. Ne-a ajutat ori de cate ori am avut nevoie”, spune Francisc Tancau. Domnia sa a tinut sa precizeze ca aceasta colaborare este la fel de fructuoasa si cu celelalte autoritati judetene si locale. „Ne intelegem foarte bine cu lucratorii Postului de politie din comuna. Colaboram cu ei iar activitatea infractionala a scazut in ultima perioada”, a adaugat primarul.
D. MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*