Acuzatii de camatarie cu banii locatarilor

De mai bine de 7 luni, la Asociatia de proprietari nr. 51 din Onesti, cea mai mare din municipiu, exista un conflict intre doua tabere care urmaresc acelasi lucru: scaunul de sef. Timp de cateva luni de zile, pe usa asociatiei au fost puse doua lacate, cate unul din partea fiecarei tabere, iar aceste aspecte au fost aduse si la cunostinta Politiei Onesti.

Conflictul mocnit, care exista in forma latenta cu mult timp inainte, a izbucnit pe fata in octombrie 2005, in timpul unei adunari generale a membrilor asociatiei, convocata de actuala conducere, in frunte cu presedintele Neculai Boghiu. Prinzand momentul favorabil, un grup de contestatari ai conducerii, constituiti intr-un comitet de initiativa, au incercat sa-l indeparteze pe Boghiu din functia de presedinte chiar in timpul adunarii generale. Printre contestatari s-au numarat Vasile Stanciu, Ilie Stelian, Vasile Timiras, Marian Manea, care au incercat sa o schimbe din functie si pe Aurica Hanganu, administratorul asociatiei, dar si pe membrii Comitetului executiv.

A fost propusa o noua structura de conducere, care a incercat, in ziua urmatoare, sa intre in posesia tuturor documentelor asociatiei. Cum presedintele Boghiu a refuzat acest lucru, pe motiv ca noua structura nu era legala, contestatarii au aplicat un lacat pe usa asociatiei, care era deja incuiata, astfel ca nici una dintre tabere nu a mai putut patrunde in sediu. Au urmat doua procese in instantele de judecata, unul prin care conducerea oficiala solicita indepartarea lacatului pus de contestatari, iar altul prin care se cerea validarea noii structuri de conducere. In ambele procese, Judecatoria Onesti si Tribunalul Bacau au dat castig de cauza presedintelui in exercitiu, Neculai Boghiu.

Insa comitetul de initiativa a incercat din nou sa-l indeparteze pe Boghiu, convocand o noua adunare generala, pentru data de 2 aprilie. Insa pe 2 aprilie au venit doar vreo 15 proprietari, din totalul de 852, cat numara asociatia. In acest caz, adunarea generala a fost reprogramata pentru 14 aprilie, cand nu mai e necesara prezenta a cel putin jumatate plus unu din totalul proprietarilor.

Nu e nevoie sa stea cat a stat Stalin la Kremlin

Principalele acuzatii care i se aduc presedintelui Boghiu se refera la neregulile financiar-contabile care ar exista la asociatie, de unde ar fi disparut peste 4 miliarde de lei. Contestatarii cred ca Boghiu face camatarie cu banii asociatiei si, in plus, nu evidentiaza corect in contabilitate sumele incasate de la locatari.

“S-au infipt acolo, si-au facut relatii si si-au pus salarii mari, iar noi nu reusim sa trecem de ei, de un mecanic si o sudorita – a sustinut Vasile Stanciu. Viceprimarul Ion Negoita si doamna Leustean, de la Primarie, ii protejeaza, pentru ca fratele lui Negoita este si el in comitetul asociatiei”.

Stanciu a acuzat Primaria Onesti si pentru faptul ca nu a sanctionat asociatia cand s-a constatat ca functioneaza fara comisie de cenzori si fara sa se organizeze adunari generale. “Boghiu este de 12 ani presedinte la aceasta asociatie, dar nu e nevoie sa stea cat a stat si Stalin la Kremlin”, a spus si Ilie Stelian. Lui Boghiu i se mai imputa faptul ca a pus penalitati prea mari, de 0,2%, ca i-a amenintat si intimidat pe membrii comitetului de initiativa, dar si pe alti locatari, ca refuza sa prezinte documentele justificative pentru sumele cheltuite si ca nu afiseaza situatiile corect.

In replica, presedintele Neculai Boghiu sustine ca nu exista nereguli financiar-contabile la asociatie si ca isi rezerva dreptul de a-i actiona in instanta, pentru calomnie, pe cei care il acuza. “Ii deranjeaza faptul ca i-am obligat sa-si plateasca datoriile – ne-a declarat Neculai Boghiu. De exemplu, asociatia i-a dat in judecata pe Vasile Stanciu si pe Vasile Timiras, pentru neplata datoriilor.

Printre cei care incearca sa ma schimbe din functie sunt persoane care vor sa scape de plata datoriilor in acest fel, dar si persoane manipulate. Iar de agresat, Vasile Stanciu m-a agresat pe mine, fizic si verbal. Ce spun ei sunt minciuni si calomnii. Penalitatile sunt prevazute de lege, nu le-am fixat eu, iar comisie de cenzori exista, dar n-a activat”.

Medieri nereusite

Scandalul a ajuns si la cunostinta Primariei Onesti, care are o structura speciala pentru indrumarea si controlul asociatiilor de proprietari. Reprezentantul Primariei spune ca a dat doua avertismente Asociatiei 51, pentru neorganizarea adunarilor generale si pentru lipsa comisiei de cenzori. O mediere a conflictului a incercat sa faca si Consiliul Local Onesti, prin intermediul Comisiei juridice (Comisia 5). “De 3 ori am incercat, dar fara nici un rezultat – ne-a declarat Mihai Sova, presedintele comisiei. Cand am vazut ca este vorba de acuzatii grave, de natura penala, am facut o sesizare la Politia Onesti, organul abilitat sa faca cercetari in acest sens”. Ramane de vazut si ce se va intampla pe 14 aprilie, cand a fost reprogramata adunarea generala la Asociatia 51.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*