Crime in Postul Pastelui

bacauSarcini nedorite, indiferenta in fata sanatatii, zeci de vieti curmate. Desi suntem in Postul Pastelui, tot mai multe bacauance se adreseaza spitalelor si cabinetelor particulare pentru a scapa de povara unei fiinte, inainte ca ea sa se nasca. Avorturile nu au intrat in post…

Este Postul Pastelui. E perioada in care fiecare dintre noi se pregateste pentru marea sarbatoare spirituala, in care trebuie sa fim mai buni, mai curati, mai blanzi. Din pacate, este si perioada in care, tot mai multe bacauance apeleaza la chiuretaje pentru a scapa de o sarcina nedorita.

Indiferente in fata suferintei, impinse de saracie si disperare, acestea ajung sa curme vieti nevinovate printr-o interventie medicala dureroasa, devenita deja banala pentru multe dintre ele. Asa se face ca, in Postul Pastelui, numarul avorturilor in spitale si in cabinetele particulare de specialitate este la fel de mare ca si in perioada anterioara.

Pacientele sunt motivate si hotarate

La Maternitatea Bacau vin si solicita intreruperi de sarcina femei de toare varstele. Predomina insa tinerele de 16-20 de ani, necasatorite, care fac parte din familii dezbinate, au probleme sociale si un grad scazut de intelectualitate, dar si femei trecute de 40 de ani.

„Chiar daca suntem in post, numarul avorturilor se mentine cam in aceleasi limite, a explicat dr.Vladimir Corneleac, medicul sef al sectiei de Obstetrica Ginecologie I, din cadrul Maternitatii Bacau. Efectuam, in medie, cam 5-6 intreruperi de sarcina pe zi.

Sunt paciente de toate varstele, in special de la tara, unde nivelul economic este scazut. Vin cu motivatii de tot felul si sunt foarte hotarate, iar majoritatea acestor chiuretaje sunt la cerere. Exceptam de aici acele intreruperi de sarcina impuse de starea de sanatate a gravidei”.

Intreruperile de sarcina pot avea urmari grave

Una din cauzele aparitiei cancerului de col uterin sunt intreruperile de sarcina. „Activitatea sexuala precoce si lipsa de educatie sunt principalele cauze care duc la aceste situatii, spune si dr. Doina Sargu.

Avortul este o manevra oarba pentru medici, pentru ca nu permite sa vezi nimic in timpul interventiei, de aceea poate leza uterul, mai ales daca interventiile sunt dese. Astfel pot sa apara si alte afectiuni foarte grave de tipul perforatiile, hemoragiilor interne, care se finalizeaza in sala de operatie”.

In plus, daca aceste leziuni apar de timpuriu, nu sunt tratate la timp si urmarite, se poate ajunge chiar si la sterilitate. De aceea educatia sexuala, inceputa chiar de pe bancile scolilor, este foarte importanta.

Medicii isi fac datoria

„Cu toate acestea, noi ca medici suntem obligati sa ne facem datoria, mai spune dr. Corneleac. Meseria noastra nu poate sa tina cont de sarbatorile religioase, de calendarele bisericesti. Chiar un preot mi-a spus asta – «omul cand vine la tine trebuie sa-l ajuti, indiferent de vointa ta….» Nu facem ilegalitati aici si in plus…nu suntem mahomedani, ci laici”.

„Depinde si de medici”, adauga dr. Gerogeta Huzsar, medicul sef al sectiei de Obstetrica Ginecologie II. Dar si de mijloacele contraceptive, care sunt oferite gratuit pentru eleve, studente, femeile din mediul rural sau aflate in somaj.

Daca s-ar recurge la contraceptie, nu ar mai fi atatea avorturi, mai spun medicii specialisti. Insa, conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, circa 30 la suta dintre romance prefera avortul, in defavoarea acestor metode contraceptive.
Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*