Analize medicale din trei in trei zile

bacauUn sondaj facut de inspectorii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau a scos la iveala un fapt deosebit de grav: zeci de bacauani abuzeaza de analize medicale, stabilind adevarate recorduri.

30 dintre ei au intrat intr-un top al CJAS dupa ce au facut intre 70 si 131 de analize in decursul anului trecut. „Lista e foarte mare si asta arata ca unii asigurati au facut presiuni mari la acest capitol, ne-a declarat dr. Maria Tioc, presedinte director al CJAS Bacau.

Primul in top este un bacauan care a facut 131 de analize medicale intr-un singur an, adica o medie lunara de circa 10 analize. Din verifcarile noastre a reiesit ca acest asigurat a efectuat in laboratoarele bacauane 11 tipuri de analize, de la glicemie si colesterol, pana la hemoleucograme complete si examene de urina „.

Al doilea asigurat din top are 128 de analize/an, al treilea, 123, urmeaza al patrulea, cu 117. Alti 20 de asigurati sunt trecuti pe lista neagra cu cate 70-80 de analize. Sunt din tot judetul, adauga si Dan Stoica, sef serviciu CJAS, din Tg. Ocna, Poduri, Onesti, dar mai ales din municipiul Bacau. Cele mai multe analize au fost facute pentru depistarea Helicobacterului, dar si hemoleucogramele complete, calcemiile sau magnezemiile.

„Situatia este destul de grava, a mai spus dr. Tioc. Asta inseamna ca unii asigurati au abuzat de increderea medicului de familie si a celui specialist, cheltuind astfel milioane de lei din bugetul sanatatii in defavoarea altor asigurati.

Pentru ca am facut o asemenea analiza, vom avea discutii serioase la sedintele viitoare cu medicii prescriptori si vom merge mai departe cu analiza modului de cheltuire a banului din Sanatate pentru a vedea ce se intampla de fapt.

Vom verifica medicii prescriptori si, de ce nu, vom ajunge chiar si la asigurat acasa pentru a vedea daca analizele pe care si le-a facut au fost justificate sau nu”. Asiguratul nu cere, ci i se recomanda, conchide dr. Tioc, fara a face insa nicio aluzie referitoare la cine se face vinovat de acest fapt.
Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*