Generatia contrastelor

Mii de tineri bacauani se impart pe categorii din punctul de vedere al situatiei financiare. In timp ce unii dintre ei merg in cele mai luxoase cluburi din Bacau si cheltuie zilnic sute de mii pentru pachetul de scoala, altii se multumesc sa aiba cativa banuti sa poata merge la un suc cu prietenii.

Diferentele create de situatia financiara isi pun tot mai mult amprenta pe tinerii bacauani. Si asta pentru ca unii dintre ei au o situatie financiara foarte buna iar ceilalti provin din familii modeste sau chiar defavorizate. Acest aspect se intalneste in primul rand printre liceeni, elevii din clasele gimnaziale, dar si printre studenti.

Banii – principalul etalon

„Situatia financiara este primul criteriu atunci cand iti faci un cerc de prieteni, este de parere Ana Maria Balint, studenta in anul III la Facultatea de Inginerie. Conteaza foarte mult sa ai bani si bineinteles…tupeu, chiar daca de multe ori acesta este distructiv. Nu mai spun ca la facultate s-au format grupuri, in functie de bani, desigur, si rar se intampla ca cei din «lumi diferite» sa schimbe doua vorbe. In schimb, toata lumea are grija sa spuna ca Popescu e prost imbracat sau ca Georgescu are prea multe fite”. Aceeasi parere o au si liceenii care sustin ca „…atunci cand ai bani vezi totul in roz si nu iti pasa ca cel de langa tine poate nu are bani de un sandwich. Nu lipsesc insa comentariile rautacioase de genul «Ce, nu ai bani nici macar de o cafea?»”.

Unii in club, altii…prin parc

Chiar daca multi tineri au bani, asta nu inseamna ca se si distreaza foarte bine. Cei mai multi prefera sa mearga seara de seara in cluburi unde pot juca biliard sau bowling. „Nu cred ca distractia consta intr-un joc de biliard sau o tigara scumpa cu anumite «efecte», afirma Alex Bucur, student. Multi spun ca banii aduc fericirea insa eu nu cred ca este chiar asa. Este cert ca cei care au bani isi permit sa mearga in orice loc si sa faca ce vor, dar oare sunt cu adevarat fericiti? Mi-e greu sa cred!” Nu de aceeasi parere este Andrei, un student care provine dintr-o familie instarita. „Colegii ma considera un tip cu fite pentru simplul motiov ca am bani. Ei bine, m-am confruntat cu aceleasi probleme si in liceu. Degeaba incercam eu sa imi fac prieteni pentru ca mi s-a pus eticheta de «tip de bani gata» si eram respins oarecum de colegi. Este drept ca atunci cand ai ceva bani traiesti intr-o lume putin diferita in sensul ca iti permiti orice, insa colegii nu trebuie sa ne poarte pica”.

Masina – un „accesoriu” foarte important

Desi masina a devenit un rau necesar, multi tineri considera ca este un „accesoriu” care indica situatia financiara. In parcarile unitatilor de invatamant pot fi observate de la masini ieftine, pana la masini foarte scumpe. „Intr-un cuvant figuri, spune Valentina Grinov, eleva in clasa a XI a. Cei mai multi baieti cred ca daca au o masina scumpa l-au prins pe Dumnezeu de-un picior. Numai ca atitudinea cu care isi trateaza colegii este deseori nefavorabila. Spre exemplu, la mine in clasa, suntem mai multi colegi care nu avem o situatie financiara foarte buna, dar suntem uniti si ne distram foarte bine impreuna. Nu acelasi lucru pot sa il spun despre colegii mei de bani gata care nu umbla cu «sarantoci»”. Pe de alta parte, tinerii cu bani sustin ca ei ar vrea sa se distreze cu retsul colegilor insa multi nu isi permit sa intre in cluburi scumpe sau sa mearga in tabere.

Telefonul mobil este pe post de eticheta

De cele mai multe ori, telefonul mobil devine o „eticheta” pentru tineri. De la elevii care abia invata sa scrie si pana la studenti, majoritatea au mobil. Desigur ca si aici isi face simtita prezenta situatia financiara a fiecaruia. In timp ce tinerii cu bani, cum sunt catalogati, au ultimele modele de telefoane mobile, cu sute de minute incluse in abonamente de zeci de dolari, cu mp3 player, camera foto si video si alte dotari, cei care au o situatie financiara mai modesta se multumesc si cu telefoane mai ieftine. „Intr-adevar telefonul mobil este absolut necesar, cel putin din punctul meu de vedere, sustine Marius Cornea, student. Insa nu cred ca este cazul sa ne catalogam dupa acest criteriu. Faptul ca eu am un telefon mai scump, nu inseamna ca am foarte multi bani. Din acest motiv multi colegi imi spun ca sunt arogant si ca nu ii bag in seama, insa este o afirmatie total eronata. Nu am eu nici o vina ca parintii mei au bani si ai lor nu, dar invidia este mare si de asemenea, barfele sunt multe”.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*