140 de directori de scoli ocupa functiile ilegal

Circa 140 de directori de scoli ocupa in prezent ilegal functiile de conducere. La majoritatea dintre acestia mandatul de conducere a unitatii de invatamant s-a finalizat pe 18 februarie, iar pentru restul dintre ei pe 18 martie.

Bulibaseala din invatamant continua sa scoata la iveala noi samburi de scandal. Dupa ce luni intregi dascalii bacauani au fost nemultumiti de modul de recalculare al salariilor, acum apare o noua disputa cu directorii, care ocupa ilegal functiile de conducere. Si asta pentru ca, desi mandatul de director s-a finalizat, capii scolilor continua sa conduca unitatile de invatamant, dar „fara sa semneze documente oficiale”, dupa cum afirma chiar Radu Ababei, inspector scolar general in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ).

„Ababei nu respecta metodologia!”

Aceasta este afirmatia facuta de Manole Chiriac, presedintele Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Bacau. „In momentul in care mandatul unui director s-a finalizat, conform legii, se organizeaza concurs pentru ocuparea postului, a completat Manole Chiriac. Atunci cand de la data in care postul este liber si pana la organizarea concursului exista un interval de cateva zile, se supune in consiliul de administratie o cerere de aprobare privind prelungirea mandatului directorului respectiv. Ori Radu Ababei nu a facut acest lucru. El a i-a detasat pe directori fara avizul consiliului de administratie”.

Inspectorul general se agata de lege

In timp ce Chiriac il acuza pe Ababei ca nu respecta metodologia privind ocuparea posturilor de conducere, inspectorul general se agata de lege. „Vreau sa precizez ca nu pentru toti directorii s-a finalizat mandatul pe 18 martie, a afirmat Radu Ababei. Pentru cei care au avut mandat de conducere pana pe 18 februarie s-a aplicat vechea lege, care spune ca Inspectoratul ii va detasa pana la organizarea concursului, deci nu aveam nevoie de aprobarea consiliului de administratie.

Din 20 februarie a intrat in vigoare noua lege, care spune ca detasarea directorilor se va face numai cu acordul consiliului. Din cauza ca am avut mai multe probleme pana acum, nu am reusit sa facem o sedinta de consiliu pe acesta tema. Insa voi organiza o intalnire cu membrii consiliului si vom aviza lista cu directorii carora li s-a finalizat mandatul”. Astfel, din 18 martie si pana acum, directorii nu au semnat nici un act in aceasta calitate.

Legea a fost interpretata eronat

Chiar daca nu toti directorii si-au finalizat mandatul in aceeasi perioada, atat legea veche cat si cea noua impune implicarea consiliului de administratie. „Domnul Ababei a aprobat detasarea pentru directorii cu termen pana pe 18 februarie dupa legea veche, completeaza Chiriac. Insa si acolo scrie clar ca detasarea se face de catre Inspectoratul Scolar. Adica de institutie, nu de inspectorul general, care este de fapt reprezentantul ei. Deci, legal, lista cu detasarile trebuia aprobata si de membrii consiliului, lucru care nu s-a intamplat. Vechea lege a fost interpretata eronat”.

Concursul – abia la sfarsitul lunii

Concursul care va fi organizat de ISJ pentru ocuparea posturilor de directori si directori adjuncti va avea loc abia la sfarsitul lunii aprilie. „In mod normal, acesta ar fi trebuit sa aiba loc in perioada februarie-martie, dar s-a decalat pentru ca inspectorul general nu este inca titular pe post. Actualii directori vor ocupa aceste functii pana la organizarea concursului. Legal, le vor ocupa abia dupa ce consiliul de administratie va aproba lista cu persoanele care vor fi detasate”. La concurs isi vor putea depune dosarele atat actualii directori, cat si alti profesori care sunt eligibili pentru a ocupa o functie de conducere.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*