Voda Stavarache prin loboda Consiliului Local

sedinta consiliu local bacau observatorSedinta de joi, 30 martie, a semanat ingrozitor de mult cu altele, care aveau loc inainte de iulie 2004. Mai putin izbucnirile nervoase ale purtatorului de esarfa tricolora, insa cu aceeasi apatie in sala, apatie care transforma adoptarea oricarei hotarari intr-o molateca ridicare de mana.

Sedinta a debutat cu interpelarile consilierilor la adresa administratiei publice locale. Ilie Birzu a prezentat doleantele locuitorilor din Cartierul Serbanesti, care sunt ingrijorati ca podul care ii leaga de oras va fi inchis pe perioada refacerii.

Primarul municipiului a declarat ca s-a gasit o solutie temporara pentru a elimina acest neajuns: construirea unei artere circulabile pe un singur sens care va permite accesul in si din cartier intr-un flux reglat de semafor. Se lucreaza la turnarea pilonilor de sprijin, iar scheletul metalic al podului provizoriu este construit in proportie de 70 la suta. Foarte important, cetatenii din Serbanesti vor beneficia pe toata perioada lucrarilor de refacere de utilitati. Perioada cea mai probabila in care va incepe lucrul este 15 iulie – 1 august.

Despre viitorul Spital Municipal am aflat ca la vara va avea loc licitatie pentru executie, ceea ce insemna ca va fi gata cam in doi ani. Bun si atunci! S-a mai vorbit despre depozitul ecologic de deseuri, despre Piata de gros, despre reparatia strazilor (mai ales a celor din cartierele periferice), despre lipsa parcarilor.

La majoritatea covarsitoare a luarilor de pozitie, reprezentantii administratiei au avut raspunsuri linistitoare: se lucreaza la documentatie, se vor organiza licitatii, avem in vedere in perioada urmatoare etc. Niciun termen concret din partea Primariei, nicio presiune din partea consilierilor.

Doar solutii de avarie

Un exemplu de carpeala specifica guvernarilor fara solutii este rezolvarea, daca i se poate spune asa, problemei drepturilor salariale restante ale cadrelor didactice. Dupa cum se stie, prin decizia instantei, dascalii au obtinut plata retroactiva a unor sume ce li se cuveneau, dar care n-au fost platite la vremea respectiva, adica din urma cu trei-patru ani.

Pentru ca Guvernul nu stie de unde sa ia banii, iar bugetul local nu face fata unui asemenea volum de plati, s-a decis de la Bucuresti ca sumele necesare sa fie deblocate din bugetul trimestrului IV al acestui an.

La intrebarea „Si ce vom face atunci?”, primarul Stavarache a raspuns cu un candid „Vom vedea atunci!”. Tot in categoria carpeli se incadreaza lucrarile pe strazile acoperite cu balastru din cartierele periferice, acolo unde „se va actiona cu forte proprii”. Adica va trece un buldozer care va nivela respectivele zone.

Galop prin ordinea de zi

Dupa epuizarea de catre consilieri a intrebarilor pentru primar si Primarie, a urmat votarea proiectelor de hotarari. Am spus votarea, nu dezbaterea, pentru ca a lipsit cu desavarsire analiza pentru macar un punct pe ordinea de zi.

Discutiile in doi, vorbitul la telefon sau privitul in gol au tinut loc de discutii aplicate pe subiectele zilei. O prea lesnicioasa victorie i-a fost oferita primarului Stavarache si echipei sale, aducandu-ne aminte de mandatul trecut cand, identic, echipa Sechelariu isi impunea fara gres punctul de vedere. Si atunci, ne intrebam ce s-a schimbat?

Nelu BROSTEANU

Adauga un comentariu

*