Salariile – 40 la suta din pretul apei

apa murdara observator de bacauIn sedinta de joi, Consiliul Local Bacau a aprobat (doar cu doua abtineri) cresterea pretului lichidului numit, fara motiv, apa potabila si la canalizarea cu 4,69 la suta. Regia de Apa a recunoscut ca salariile angajatilor reprezinta 40 la suta din pretul apei. Asa se face ca Bacaul are cea mai prosta si mai scumpa apa din tara. In acelasi timp sefii Regiei incaseaza prime de sute de milioane de lei pentru ca reusesc sa incaseze contravaloarea apei proate furnizate.

„Ajustarea tarifului”, cum este numita scumpirea, este pusa in practica de la 1 aprilie. De la aceasta data, apa rece va costa 2,19 RON/mc, iar serviciile de canalizare 0,83 RON/mc.

Regia Autonoma de Gospodarie Comunala – RAGC si-a motivat decizia, prin vocea directorului economic Adriana Ivasciuc, cu necesitatea respectarii Contractului de imprumut incheiat cu BERD in 2004, prin care Regia se obliga sa creasca pretul apei pana in toamna acestui an, cel putin. Cu doar doua exceptii, consilierii Corodeanu si Craciun, alesii locali n-au avut nicio obiectie la proiectul de hotarare inaintat de primarul Stavarache. Raspunsurile la luarile de pozitie ale celor doi au fost in cea mai mare parte tehniciste, insa au condus la clarificarea proportiilor salariilor in costurile platite de populatie.

Pretul corect il stabileste indiferenta

Nici macar dupa ce Adriana Ivasciuc a recunocut ca salariile reprezinta 40 la suta din pretul apei consilierii bacauani nu au luat atitudine.

Mai mult chiar, au existat voci care au invocat „performantele” RAGC, adica o crestere a profitului Regiei. Se pare ca noi, cetatenii Bacaului, traim intr-un alt univers decat reprezentantii nostri atata vreme cat domniile lor nu stiu (sau nu vor sa stie) ca aceasta crestere a incasarilor s-a realizat aproape exclusiv pe seama scumpirilor repetate. Scumpiri pe care noi le-am suportat.

Niciun cuvant despre faptul ca, in ciuda investitiilor atat de clamate, apa de la robinete este in continuare infecta, consumul fiind recomandat doar sinucigasilor de profesie. In aceste conditii, niciun consilier care, teoretic, ne apara interesele nu a vorbit despre o reducere a salariilor sefilor de la RAGC.

Orice manager cu bun-simt stie ca in pretul unui produs cheltuielile salariale nu pot depasi 20 de procente. Doar in cazul industriei IT sau in cercetare se depaseste acest nivel. Dar la RAGC nu este cazul avand in vedere ca Regia nu face decat sa ia apa dintr-o parte, sa o epureze si sa o transporte in case. Cu ce rezultate stim cu totii: apa murdara, care nu poate fi bauta nici dupa fierbere, defectiuni numeroase si o relatie dezastruoasa cu clientii.

Nelu BROSTEANU

Un miliarde de lei pentru directorul Regiei

Apă neagră la robinete, sute de milioane de lei în buzunarele directorului de la RAGC Bacău. Cu un salariu de circa 30 de milioane de lei pe lună, la care se adaugă sporuri de pană la 50 la sută, Adrian Craiovan urmează să primească, după închiderea exerciţiului financiar al anului, alte peste 400 de milioane de lei, ca premiu.

În total cam un milliard de lei. Condiţia esenţială pentru a-şi completa veniturile este să îndeplininească indicatorii de performanţă impuşi prin lege. Iar de cand ocupă această funcţie, nu au fost probleme de acest gen. Chiar dacă apa furnizată băcăuanilor este infectă. (R.Neagu)

Adauga un comentariu

*