Bacau sau Oradea?

Consiliul local Bacau ar trebui, teoretic, sa aprobe hotarari care privesc municipiul Bacau. Nu de aceeasi parere sunt si consilierii care la ultima sedinta au votat o hotarare in care se vorbeste despre municipiul Oradea.

Concret, este vorba despre o hotarare propusa de primarul Romeo Stavarache referitoare la regimul finantarilor nerambursabile acordate din bugetul Consiliului local. Una dintre anexele Ghidului solicitantului de astfel de finantari face referire la un studiu sociologic cu privire la tinerii din Bacau.

Numai ca, in mai multe locuri se vorbeste despre tinerii din Oradea. „Studiul asupra nevoilor tinerilor din Bacau evidentiaza gradul de consum cultural al tinerilor oradeni…” – se spune in paragraful cu privire la cultura. La „Muzee” avem din nou referiri la muzeele oradene, iar la „Cultura scrisa” aflam ca „29 la suta din tinerii oradeni citesc carti zilnic sau o data pe saptamana”.

Plagiat

Singura explicatie logica pentru aparitia unor astfel de enormitati intr-o hotarare adoptata cu ochii inchisi de consilierii bacauani este ca Ghidul solicitantului a fost copiat ad-literam dupa cel adoptat de Consiliul local Oradea. Intr-adevar, la sedinta din luna februarie, Consiliul local Oradea a adoptat o hotarare referitoare la finantarile nerambursabile. Iar primarul Stavarache a fost recent la Oradea la o sedinta a Asociatiei municipiilor. Dealtfel, hotararea este afisata pe siteul primariei oradene, www.oradea.ro.

Plagiatul dupa un act normativ nu ar fi un capat de tara daca acel act nu s-ar referi la bani publici. Iar hotararea in cauza se refera la acordarea unor finantari nerambursabile din bugetul local unor asociatii si fundatii inclusiv pentru programe referitoate la tineri.

Si este anormal sa fundamentezi o hotarare prin care se acorda bani publici unor asociatii din municipiul Bacau cu un studiu care s-a facut la Oradea. Macar si pentru faptul ca s-ar putea ca situatia de la Oradea sa nu corespunda cu cea din Bacau.

Ce spune Primaria

„Referitor la Proiectul de hotarare nr. 3 de pe ordinea de zi a ultimei sedinte de Consiliu Local va informam ca dintr-o regretabila eroare care apartine personalului din aparatul propriu al Consiliului Local apar explicitari la programele pentru tineri din alt judet” – se arata intr-un comunicat de presa semnat de purtatorul de cuvant al Primariei, Ionut Tomescu.

„Mentionam ca aceste explicitari nu afecteaza fondul procedural al proiectului de hotarîre si nu influenteaza derularea si evaluarea proiectelor avansate catre finantator. La baza întocmirii proiectului de hotarîre a stat un material orientativ ce a inclus norme legislative si documente utilizate de alte autoritati locale similare din tara”.

Sfat util

Pentru a nu se mai face de ras pe viitor cu astfel de situatii, oferim gratuit un truc angajatilor consiliului local. Se ia un text scris in Word sau Wordpad si se selecteaza cuvantul care trebuie inlocuit, in cazul de fata – „Oradea”. Se apasa, deci tastele Ctrl+C. Apoi se apasa tastele Ctrl+H si se deschide o fereastra in Windows.

Se da un Tab, daca ne este lene sa ne ducem cu cursorul pe caseta de jos si se scrie cuvantul care dorim sa apara in locul celuilalt. In Cazul de fata – Bacau. Apoi, se da click pe Replace All. Intr-o secunda, toate referirile la Oradea sunt transformate in referiri la Bacau. La fel se procedeaza si cu cuvintele derivate – oradean in bacauan, etc.

Razvan BIBIRE

Adauga un comentariu

*