PSD intre deruta si confruntare

Debarcarea lui Adrian Nastase din functiile cheie detinute in partid si parlament nu a dus dupa cum se astepta, la o perioada de asanare morala la varful partidului si cu atat mai mult in judete. Gastile de interese din fostul partid-stat isi incearca muschii pentru acapararea puterii, prin impingerea in spate a greilor partidului. Acuzele si delatiunile sunt la ordinea zilei, incat omul de rand simpatizant al stangii romanesti, ori membrul simplu de partid, privesc uluiti si derutati la manevrele pentru sefia partidului.

Prea multe grupari rivale si proasta imagine macina formatiunea politica, iar cosmetizarile gen consiliu de onoare in acceptie noua cu cel „sarac si curat” in frunte, nu prezinta relevanta. Onoarea fruntasilor sofisticatului fost PCR nu poate fi „reperata”, vorba lui Nenea Iancu.

In focul aprins arunca paie si socialistii europeni, care il ghiontesc pe Geoana, sa nu aplece urechea la incercarea lui Iliescu de impunere a unor idei si oameni de incredere. Dealtfel, se anunta problematica viitoarea colaborare intre Iliescu si Geoana, cel dintai amintindu-si dragalasul apelativ „prostanacul”, iar facatorul partidului nu va uita nici pe nasalie ca a pierdut sefia partidului si datorita „abilitatilor diplomatice” ale necoptului sef de partid.

Duetul Mitrea – Hrebenciuc va face vocalize pentru a acoperi zgomotul de fond privind trecerea in spate, mai ales ca Bombonelul va urmari sa le dea la gioale pentru palma primita. Gruparea ardeleana, in frunte cu Ioan Rus, pretinde locuri in fata la ospatul ce se anunta, congresul extraordinar fiind acceptat de cei interesati in ale malaiului de partid.

Pesedistul – avocat Antonie Iorgovan arunca cu laturi in gasca lui Adrian Nastase, incat Dambovita nu are suficienta apa sa o spele. Pierderea functiei de secretar in Senat nu conteaza pentru „tatal hotilor”, cum il alinta colegii de partid. Carasanul asteapta ruperea partidului, ca impreuna cu tata Ilici sa puna de o noua formatiune politica. Spitalul de la Socola reprezinta o nevinovata gradinita de prescolari – grupa mica fata de nebunia din PSD.

Geoana ii apostrofeaza pe deputatii din Camera cu frumosul epitet de golani, confundand nepermis fostii golani din Piata Universitatii campati in corturi, cu actualii golani cazati cu multe parale la „otel”. Dom’Oprescu – doctor de Elias, vrea sa beleasca toata conducerea partidului, avand acordul tacit al tatucului de Oltenita.

Incercarea ii peste poate, care poate fractura partidul, pentru ca pesedeii in cauza si-au infipt radacini adanci in economie si banci. Pastilele interimarului de la capitala nu sunt suficiente, producand si reactii adverse. Unde mai pui ca nici Bombo nu se retrage la manastire si are ‘jde dosare si oamenii cocotati acolo unde trebuie.

Nodul gordian al PSD nu poate fi dezlegat de partidul in deruta insa poate fi taiat de Basescu – jucator, daca reuseste ca alaturi de parchetari sa-si atraga si judecatorii. Daca printr-o minune s-ar decapita conducerea PSD de la centru si judete, schimbarea ar fi doar de imagine, pentru ca si cei din esalonul doi sunt la fel de patati.

Ioan DROBETAN

Adauga un comentariu

*