O eclipsă de soare va fi vizibilă parţial şi în România

În România este vizibilă, miercuri, cea dea patra eclipsă totală de Soare din acest secol. La Bucureşti, eclipsa parţială începe la ora locală (oră de vară) 12h 44m 28s,6, atinge maximul de 71,4 la sută acoperire a discului solar la ora 13h 57m 21s,2 şi se termină la ora 15h 09m 18s,7.

Eclipsa totală este vizibilă în estul Americii de Sud, Europa, Africa ( cu excepţia zonei de sud şi de sud-est), jumătatea vestică a Asiei şi în Oceanul Atlantic.

O eclipsă totală de Soare are o fază parţială şi o fază de totalitate. Faza de totalitate a întregii eclipse din 29 martie durează 3h 13m,6. Traseul proiecţiei umbrei Lunii pe suprafaţa Pământului (banda de totalitate) se desfăşoară pe aproximativ 14.500 km, acoperind aproape 0,41 la sută din suprafaţa Pământului.

Pornind din estul Braziliei la ora 8h 34m,3 Timp Universal (TU -ora Greenwich) banda de totalitate formează un coridor a cărui lărgime variază pe parcursul eclipsei între 129 km şi 192 km. Maximul eclipsei are loc la ora 10h 11m,3 TU, în sudul Libiei cu durata fazei de totalitate de 4m 10s,9. Lungul traseu al benzii de totalitate se încheie la ora 11h 47s,9 TU (ora locală a apusului soarelui), la graniţa nordică a Mongoliei.

Faza parÅ£ială este vizibilă în estul Americii de Sud, Europa, Africa (cu excepÅ£ia zonei de sud – est) ÅŸi în Asia Centrală.

Evenimentul eclipsei totale din 29 martie a fost ales pentru Ziua Mondială Soare – Pământ, care se sărbătoreÅŸte de la începutul secolului al XXI-lea în fiecare an, în apropierea echinoxului de primăvară.

Adauga un comentariu

*