Privatizarea cere sacrificii

Din cauza restrangerilor sau restructurarii activitatilor, mai multe firme bacauane din domeniul petrolier si cel al contructiilor si-au anuntat intentia de a disponibiliza circa 1.000 de persoane.

Conform notificarilor primite de catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) si Inspectoratul Teritorial de Munca Bacau, SC Carom SA Onesti va disponibiliza, in perioada 8-31 mai, 692 de salariati, iar Petrom Service – sucursala Moinesti, 224 de oameni, in perioada aprilie – iulie. Ultima pe lista este SC Cosna SA – Tg. Ocna care va trece in somaj 125 de angajati timp de trei luni.

Toate persoanele afectate de aceste disponibilizari colective vor fi preluate in baza de date a AJOFM pentru inscrierea lor pe listele celor aflati in cautarea unui loc de munca. Octavian Ticau, sef serviciu programe de ocupare din cadrul Agentiei, a declarat ca aceste disponibilizari vor duce implicit la o crestere a ratei somajului si a numarului de someri.

„Toti salariatii disponibilizati vor beneficia de indemnizatie de somaj, stabilita potrivit reglementarilor legale in vigoare, dar si de masurile active ale Agentiei care urmaresc combaterea somajului, a mai explicat Ticau.

Ei vor fi informati cu privire la prevederile legale referitoare la protectia somerilor si acordarea serviciilor de ocupare si formare profesionala, plasati pe locurile de munca vacante existente pe plan local, in functie de ocupatia de baza, instruiti si consiliati pentru ocuparea unui post sau reorientati profesional prin cursuri de formare de durata scurta”.

In plus, in functie de prevederile contractului colectiv de munca, cei 1.000 de disponibilizati vor putea beneficia si de plati compensatorii.
Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*