CET Bacau scumpeste gigacaloria

Tarifele practicate de CET Bacau pentru agentul termic furnizat populatiei vor fi cu peste 20 la suta mai mari dupa ce Autoritatea Nationala pentru Reglementari in domeniul energiei a aprobat solicitarea societatii.

Consiliul local a a aprobat la finele lunii februarie cresterea tarifelor pentru agentul termnic furnizat de CET Bacau, care solicitase acest lucru inca de la inceputul acestui an. Noul pret al gigacaloriei va fi de 210,38 RON fara TVA fata de 173,82 RON.

“Scumpirea este un lucru normal”, spune Primaria

IonuÅ£ Tomescu, purtatorul de cuvant al Primariei Bacau, considera ca era normal ca preÅ£ul energiei termice sa suporte modificari. „Tinand cont de faptul ca ponderea gazului metan reprezinta 70% din producerea apei calde, era normal ca sa se stabileasca noi tarifari în raport cu pretul gazelor naturale de pe piata internationala” – spune Tomescu.

„Majorarea agentului termic livrat de CET Bacau, nu va fi resimÅ£ita direct de populaÅ£ia Bacaului. DiferenÅ£ele de preÅ£, vor fi acoperite din subvenÅ£iile de la stat sau de la bugetul Consiliului local. Pentru a nu se ajunge la un eventual faliment al CET-ului din Bacau, acesta este nevoit sa-ÅŸi alinieze tarifele la preÅ£urile de piaÅ£a”.

Tomescu spune ca CET nu poate vinde in pierdere. El nu a putut preciza daca va avea loc o noua majorare a tarifelor in viitorul apropiat însa este posibil în cazul în care preţurile gazelor naturale din Romania se vor alinia la standardele Uniunii Europene, automat vor creste si costurile serviciilor interne.

Aviz de la ANRE

Contactat telefonic, directorul general, Vasile Dragusanu, spune ca hotararea Consiliului local, poate deveni activa, deoarece noul tarif avizat a fost înaintat Agentiei Nationale de Reglementare a Energiei (ANRE) primind aprobarea necesara modificarii tarifului de producere, distribuţie şi furnizare a energiei termice în Bacau.

„Acesta noua grila de preÅ£uri ar fi trebuit sa fie implementata începand cu 1 ianuarie 2006, însa ea va putea fi activa de la începutul lunii martie”.

Întrebat cum ar fi gestionat situaţia în cazul în care CET Bacau nu ar fi primit aprobarea din partea A.N.R.E Bucureşti, Vasile Dragusanu a comentat: “Noile reglementari vin în urma hotararilor emise de Guvern.

În cazul în care A.N.R.E Bucureşti nu ar fi dat raspuns favorabil cererii noastre, s-ar fi produs o situaţie delicata, în sensul ca am fi dus o politica a pierderilor financiare, care ar fi fost resimţita de actualul guvern.”

Catalin TABACARU

Adauga un comentariu

*