Stavarache – urecheat de Agentia de Monitorizare a Presei

Primarul Bacaului este dat ca exemplu negativ in ultimul Raport privind Libertatea Presei in Romania. Conform acestuia, Stavarache i-a făcut pe jurnaliştii locali să îl regrete pe fostul primar Dumitru Sechelariu, bine cunoscut pentru presiunile exercitate în timpul mandatului său asupra presei locale.

„Primarul Bacăului ÅŸi membru al Partidului Liberal, i-a făcut pe jurnaliÅŸtii locali să îl regrete pe fostul primar PSD Dumitru Sechelariu, bine cunoscut pentru presiunile exercitate în timpul mandatului său asupra presei locale” – se arata in raportul dat publicitatii luni.

„JurnaliÅŸti de la Ziarul de Bacău ÅŸi DeÅŸteptarea sunt hărÅ£uiÅ£i ÅŸi daÅ£i constant în judecată de primar pentru articolele publicate, referitoare la activităţile administraÅ£iei locale.

Primăria împiedică accesul presei la orice fel de informaÅ£ii despre activităţile administraÅ£iei. Pentru fiecare întrebare, primăria le cere jurnaliÅŸtilor să facă cereri separate în baza legii accesului la informaÅ£iile publice”.

Situatia la nivel local nu s-a schimbat semnificativ

Raportul „Libertatea presei in Romania”, realizat in cadrul proiectului FreeEx si prezentat de Agentia de Monitorizare a Presei – Academia Catavencu, arata ca, in ansamblu, „piata de media romaneasca trece in prezent printr-un proces de restructurare si de consolidare, in principal datorita noilor contexte economice si politice dezvoltate dupa alegerile din 2004 si in perspectiva integrarii Romaniei la Uniunea Europeana”.

O schimbare pozitiva petrecuta in mass-media in 2005 este reprezentata de scaderea „vizibila” a presiunilor politice asupra institutiilor de presa.

„Guvernul actual nu manifesta aceeasi obsesie pentru propria sa imagine ca cel anterior si nu da semne ca ar avea un plan de manipulare a presei in favoarea sa”, se arata in raport.

Din pacate, dupa cum semnaleaza jurnalistii, situatia la nivel local nu s-a schimbat semnificativ.

In unele regiuni, singurele schimbari constau in inlocuirea membrilor administratiei cu oameni ai noii puteri.

Practici consolidate in timpul administratiei anterioare sunt inca folosite de numerosi politicieni sau de autoritatile locale, demonstrand o lipsa de intelegere si respect fata de rolul presei in societate.

Despre raport

Acest raport a fost redactat în cadrul programului FreeEx derulat de AgenÅ£ia de Monitorizare a Presei – Academia CaÅ£avencu (AMP).

Programul Libertatea de Exprimare – FreeEx a fost demarat de AMP în luna august a anului 1999 în vederea protejării ÅŸi promovării dreptului la liberă exprimare.

AMP publică rapoarte anuale referitoare la situaţia libertăţii presei în România.

Acest program este finanţat de Ambasada SUA la Bucureşti. Conţinutul raportui nu reflectă nepărat opinia Ambasadei SUA.

RESURSE

Raportul in varianta .doc

Incredibil de penibil: Primaria Bacau, pe locul I la transparenta si integritate

Primarul Bacaului versus presa. La Tribunal

_______________________________

Adauga un comentariu

*