Zeci de hectare sub apa la Racaciuni

INUNDATII LA RACACIUNITopirea zapezilor a provocat mari necazuri locuitorilor comunei Racaciuni, indeosebi celor care au suprafete de teren situate la marginea DN 2. Lucrarile de reamenajare a acestei artere nationale au incetat prematur si apa scursa de pe dealurile Racaciuniului inunda terenurile oamenilor.

De cateva zile, odata cu topirea zapezii, zeci de hectare se afla sub ape. Motivul? Nu exista un canal de scurgere a apei. „Am facut numeroase sesizari si adrese catre Primarie si Inspectoratul pentru Protectia Mediului Bacau, dar totul a ramas in acea faza.

De fiecare data cand ploua sau primavara, cand se topesc zapezile, multe hectare sunt acoperite de apa”, spune medicul Petrisor Olteanu, administratorul SC AGRO NOVA SRL Racaciuni. Situatia este intr-adevar, alarmanta. Numai AGRONOVA are in prezent peste sase hectare de teren agricol inundate. Apa care se scurgea de pe dealurile de la iesirea din Racaciuni spre Bacau erau dirijate pe vremuri prin vechile canale spre Balta Teiului.

Din pacate, aceste canale au fost infundate si nimeni nu s-a mai ocupat de ele. Odata cu inceperea lucrarilor de reamenajare a DN 2, s-a sperat ca aceasta situatie va fi rezolvata.

Au fost doar sperante desarte pentru ca firma care s-a ocupat de lucrari a neglijat acest aspect. Podetul existent nu putea face fata, iar surplusul de apa nu a fost preluat printr-un canal de Balta Teiului.

Se pare ca, pe timpul lucrarilor de reamenajare a DN 2 s-a format un baraj de pamant care a oprit scurgerea naturala din Balta Teiului spre canalul protector al barajului de pe raul Siret. Primarul comunei Racaciuni, Vasile Ichim, ne-a declarat: „Situatia este cunoscuta la nivelul Consiliului Local. Vom incerca, cu mijloacele de care dispunem, sa facem tot posibilul ca astfel de situatii sa nu se mai repete”.

Adauga un comentariu

*