Directori de scoli din Bacau chemati la Budapesta

Festivalul ceangailor maghiari din Moldova s-a desfasurat in acest an la Budapesta. Au fost invitati dirtectorii de scoli din comunele in care functioneaza clase cu predare in limba maghiara. Inspectoratul Scolar Judetean a permis directorilor sa paraseasca scolile si sa se deplaseze in Ungaria.

Traditionalul Festival al ceangailor din Moldova s-a organizat in acest an la Budapesta. Asociatia Ceangailor Maghiari din Moldova (ACMM) a decis astfel, beneficiind si de o sponsorizare facuta de Guvernul ungar. La festival au fost invitati toti directorii de scoli din comunele unde s-au infiintat clase cu predare in limba maghiara. Excursia acestora a durat trei zile si a avut loc la sfârsitul saptamânii trecute când directorii sau profesorii din scolile din Cleja, Somusca, Vladnic, Geoseni sau Pustiana s-au urcat in autocar si au purces sa asiste la festivalul ceagailor din Moldova.

„Despre aceasta invitatie s-a stiut la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean si chiar si eu am facut parte din delegatie”, spune inspectorul scolar Anghel Nastase. „Stiu ca toti au fost invitati sa viziteze Parlamentul Ungariei si sa asiste la festival”, ne-a declarat Stefan Benchea, consilier local al comunei Cleja, care s-a deplasat si el in aceeasi perioada in Ungaria.

Festival cu obiceiuri ceangaiesti pe pamânt unguresc

Surprinde alegerea locului de desfasurare a acestui festival. Daca in alti ani se organiza in România, de data aceasta a fost preferata Ungaria. Punctul de vedere al inspectorului scolar Anghe Nastase este cel putin ciudat. „Nu a fost nimic neobisnuit in aceasta participare la festival. Nu s-a vazut nici un moment ca s-ar fi intentionat altceva decât desfasurarea festivalului propriu-zis.

Si pe urma a fost vorba despre banii Guvernului din Ungaria si fiecare face ce vrea cu banii lui (!?). Poate ceangaii au vrut sa se manifeste in patria mama (!?). Cred ca si Guvernul României ar trebui sa urmeze exemplul ungurilor. Nu cred ca trebuie facut prea mult tam-tam in presa despre acest eveniment”, explica Anghel Nastase alegerea Budapestei ca loc de desfasurare a festivalului despre portul si obiceiurile ceangailor din Moldova.

Adauga un comentariu

*