MAE va extinde asistenta consulara acordata romanilor din Spania si Italia

observator bacau ungureanuMinisterul Afacerilor Externe (MAE) va extinde in acest an reprezentarea consulara in Spania si Italia prin deschiderea a cate doua consulate in fiecare dintre cele doua tari care adapostesc comunitati foarte mari de romani, a anuntat marti ministrul Mihai-Razvan Ungureanu, dupa intalnirea cu presedintele Guvernului Comunitatii Autonome a Madridului, doamna Esperanza Aguirre Gil de Bidema.

Totodata, seful diplomatiei romane a precizat ca MAE va trimite in aceste tari personal consular care se va ocupa exclusiv de relatia cu comunitatile de romani. Acesti reprezentanti se vor adauga atasatilor specializati pe probleme de munca si protectie sociala care se afla deja la ambasadele Romaniei de la Roma si Madrid si vor fi insotiti de asemenea de atasati culturali care vor ajuta comunitatile de romani sa isi pastreze identitatea culturala.

Ungureanu a aratat ca sectia consulara de pe langa ambasada Romaniei de la Madrid nu mai poate face fata cererilor de asistenta venite din partea comunitatii romanesti din Spania, care numara peste 450.000 de oameni, dintre care 120.000 locuiesc in regiunea Madrid.

Totodata, ministrul de Externe a tinut sa sublinieze ca reprezentatul guvernului autonom madrilen l-a instiintat despre conditiile de viata ale romanilor rezidenti in Madrid, marea lor majoritate fiind oameni muncitori, care s-au integrat foarte bine in societatea spaniola. „Marea majoritate a romanilor care muncesc in strainatate sunt oameni care din punct de vedere legal nu fac nici o problema. Este o perceptie falsa cea pe care o poate da mica criminalitate de suprafata, care este vizibila, dar nu caracterizeaza vasta majoritate de romani care sunt seriosi in relatiile cu autoritatile statului-gazda”, a spus Mihai-Razvan Ungureanu.

De asemenea, Esperanza Aguirre Gil de Bidema a spus ca romanii sunt foarte bine primiti in Madrid deoarece sunt oameni muncitori, care invata rapid limba spaniola, calitatile lor profesionale fiind apreciate in domeniile constructiilor si serviciilor. Presedintele guvernului autonom madrilen a spus ca Spania ii trateaza foarte bine pe emigrantii straini, deoarece in urma cu cativa ani peste trei milioane de spanioli au muncit de asemenea in alte tari vestice.

Pe langa serviciile medicale si educationale oferite romanilor rezidenti, municipalitatea Madridului a donat comunitatii romanesti un teren de trei mii de metri patrati pe care va fi construita o biserica ortodoxa, iar in aceasta primavara va fi deschis un centru cultural hispano-roman ce va fi finantat anual cu 600.000 de euro de catre autoritatile spaniole.

Delegatia spaniola din care au mai facut parte Lucia Figar de Lacalle, consilier coordonator al problemelor de imigratie al Comunitatii Madridului, si primarii oraselor suburbii ale Madridului – Alcala de Henares, Coslada si San Fernando de Henares, a mai fost primita de presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu, ministrul Administratiei si Internelor Vasile Blaga si Patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Romane Teoctist.

Adauga un comentariu

*