„Nu trebuie depasite cele 90 de zile de sedere in spatiul Schengen”

blaga bacauMinistrul de Interne, Vasile Blaga a facut noi precizari legate de regulile pe care trebuie sa le respecte cetatenii romani care calatoresc in spatiul Schengen. El a declarat ca limita de 90 de zile de sedere nu s-a schimbat si ramane valabila pentru tarile din spatiul Schengen.

Dl Blaga a subliniat ca ii sfatuieste pe romani sa nu depaseasca termenul de 90 de zile de sedere intr-o tara Schengen, daca nu detin viza de lucru.

Oricine depaseste limita celor 90 de zile poate fi returnat. Ministerul Administratiei si Internelor nu va mai retine insa pasapoarteloe celor aflati in aceasta situatie, ci ii va trimite in instanta, urmand ca justitia sa stabileasca daca se impune restrangerea dreptului la libera circulatie a celor in cauza.

Abia acesta va fi stadiul in care MAI va retine pasapoartele, pana la expirarea interdictiei de circulatie in spatiul Schengen. Interdictia de acces intr-o tara Schengen se aplica automat in intregul spatiu Schengen – a precizat ministrul Blaga.

Potrivit datelor politiei, in anul 2005, numai 0,3 la suta dintre romanii care au calatorit in spatiul Schengen au fost retrimisi in tara (in jur de 28.000); 90 la suta acestia depasisera termenul de sedere, iar zece la suta comisesera infractiuni.

Adauga un comentariu

*