Temperaturi negative extreme – primele victime din 2006

Valul de ger naprasnic, care vine dinspre Siberia, a cuprins treptat intreaga tara. Meteorologii au avertizat ca in urmatoarele zile se vor inregistra temperaturi foarte scazute, ajungand pana la minus 25 grade Celsius in nordul Moldovei. Din cauza vantului, in zonele depresionare si in dealurile subcarpatice, in Dobrogea si Baragan, temperaturile vor putea ajunge si pana la – 31 de grade.

Cel putin pana miercuri, 25 ianuarie, nu vor cadea precipitatii decat local si in cantitati neinsemnate. O incalzire usoara a vremii se anunta abia pentru mijlocul saptamanii.

Gerul a provocat duminica noaptea moartea a doi octogenari din Galati si a unui barbat in varsta de 60 de ani din Buzau, in timp ce peste 20 de persoane au ajuns la spital cu degeraturi sau in soc hipotermic.

Un barbat in varsta de 60 de ani a murit la Buzau in noaptea trecuta, din cauza gerului, iar alte doua persoane din aceeasi localitate au fost transportate la spital pentru ca se aflau in soc hipotermic.

Un batran de 81 de ani din Targu Bujor, judetul Galati, a alunecat pe gheata si a lesinat, dar pentru ca nu era nimeni prin preajma pentru a-l ajuta, a murit inghetat. in acelasi judet, in comuna Vanatori, o femeie in varsta de 80 de ani a murit tot din cauza gerului.

La Spitalul Clinic de Urgenta Iasi, trei tineri cu mainile si picioarele degerate, au fost adusi pentru reechilibrare termica si se afla sub supraveghere medicala. Tot la Iasi, alte cinci persoane au fost gasite pe strazi in ultimele ore in stare grava din cauza gerului.

Cu degeraturi ale membrelor au fost spitalizate si trei persoane din judetul Botosani.

Cinci suceveni, printre care si un copil, au ajuns la Spitalul de Urgenta Sfantul Ioan cel Nou prezentand degeraturi de gradul I si II la maini si picioare.

Cele mai scazute temperaturi s-au inregistrat luni dimineata in judetele Suceava si Botosani, unde mercurul termometrelor a coborat pana la – 28 de grade Celsius, in timp ce in Harghita, la Joseni si Toplita, termometrele aratau -24 grade Celsius.

in Bucuresti s-au inregistrat luni dimineata – 16 grade Celsius, iar la Vaslui, – 22 grade Celsius.

Cea mai scazuta temperatura din acest an a fost inregistrata in judetul Harghita, la Miercurea Ciuc, – 24 grade Celsius.

In noaptea de duminica spre luni, la Bistrita – Nasaud, termometrele au indicat – 20 de grade Celsius si vantul a batut in rafale cu peste 60 de kilometri pe ora. Conform reprezentantilor Sistemului de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud, minima termica, de – 23,5 grade Celsius, a fost inregistrata la Piatra Fantanele, in pasul Tihuta.

Temperaturi foarte scazute, intre -22 si -16 grade Celsius, s-au inregistrat si la Satu Mare, Pitesti, Targoviste, Baia Mare, Brasov, Vrancea, Constanta.

Peste 200 de elevi de la scoala Generala Corbita, judetul Vrancea, au fost trimisi luni acasa din cauza gerului, directorul acestei unitati de invatamant, Danut Popoiu, precizand ca au fost intrerupte cursurile din cauza ca scoala nu era suficient de incalzita dupa sfarsitul de saptamana.

Azilul de noapte din Timisoara a fost luat cu asalt noaptea trecuta de persoanele fara adapost, cele 100 de locuri dovedindu-se a fi insuficiente.

Traficul rutier se desfasoara cu dificultate, in conditii de iarna, in majoritatea regiunilor tari, dar nu sunt artere rutiere blocate. Din cauza conditiilor meteo, in Pasul Tihuta si Dealul stefanitei, din Bistrita-Nasaud, politistii stau permanent in zona si nu permit masinilor si autotrenurilor neechipate corespunzator sa treaca muntii.

Navigatia in porturile maritime romanesti, Constanta, Midia-Navodari si Mangalia, cat si pe canalele fluviale era suspendata de duminica, din cauza vantului puternic si a cetii.

Din cauza temperaturilor ce au scazut pana la -15 grade Celsius la Craiova, Combinatul Chimic Doljchim a intrerupt, luni dimineata, functionarea instalatiilor de amoniac si metanol. Nici unul dintre cei aproape 1.600 de salariati ai combinatului nu vor fi trimisi acasa, deoarece vor desfasura tot la serviciu, alte activitati, a precizat directorul Doljchim, Dumitru Ungureanu.

Activitatea de la santierul Naval Orsova a fost intrerupta luni tot din cauza frigului, pentru ca temperaturile joase pun in pericol mai ales calitatea sudurilor care se executa la navele in constructie. Directorul sN Orsova, Constantin Badoiu a spus ca salariatii se vor intoarce la munca atunci cand temperaturile vor creste peste -13 grade Celsius.

Romanii s-au mai confruntat si in anii trecuti cu temperaturi negative, in special in judetul Covasna, la intorsura Buzaului, localitate considerata ‘mica Siberie’ din cauza valorilor de temperatura extrem de scazute. Astfel, un record de temperatura negativa a fost inregistrat la 8 februarie 2005, la intorsura Buzaului (Covasna), – 36 grade Celsius.

Recordul national al temperaturii negative din iarna anului 2004, s-a inregistrat la Miercurea Ciuc, la 13 februarie: – 32 de grade Celsius, dupa ce in luna ianuarie in localitatea covasneana intorsura Buzaului se inregistrasera – 30 de grade Celsius.

in noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2003, in zona Banatului au fost consemnate temperaturi minime record de – 26 de grade Celsius la Banloc si de – 21 grade Celsius la Timisoara.

Tot la intorsura Buzaului, la 18 decembrie 2001 a fost inregistrata temperatura de – 31 de grade. Localnicii au suportat geruri cumplite in ianuarie 1963 si 1990, cand mercurul termometrelor a coborat la – 35,5 grade Celsius. Locuitorii ‘micii Siberii’ sunt obisnuiti cu iernile lungi si temperaturile scazute.

Recordul absolut de temperatura in Romania a fost inregistrat pe 25 ianuarie 1942 cand, in localitatea brasoveana Bod, temperatura a fost de – 38,5 grade Celsius.

Adauga un comentariu

*