Profesorii de la tara nu si-au luat banii din cauza primarilor

In mai multe comune din judetul Bacau profesorii nu si-au luat nici acum salariile cuvenite pe luna decembrie. Vinovati sunt facuti acum primarii care sunt acuzati ca nu stapanesc toate cunostintele necesare pentru a se descurca in astfel de situatii si a putea scoate banii pentru leafa bugetarilor din trezorerii.

In comuna Rosiori dascalii bat de mai bine de o saptamana drumul pana la primarie pentru a vedea cand vor primi salariile. „Vin pe capul nostru in fiecare zi dar nu prea am avut cum sa le rezolvam, pana acum, aceasta problema pentru ca bugetul pe acest an ne-a fost transmis destul de tarziu de Consiliul Judetean. Abia am avut cum face rost de bani pentru a le putea plati abonamentele de transport. Altfel riscam sa ne trezim fara profesori in scoala”, povesteste Petru Matei, primarul comunei Rosiori.

Lucrurile nu stau tocmai diferit nici in comuna Racova. Maria Lazar, directorul scolii coordonatoare din comuna spune nemultumirea dascalilor e tot mai greu de tinut in frau. „Sunt oameni care au datorii de platit sau care au de returnat amprumuturile luate de la banca. Normal ca se descurca greu”, spune acum Maria Lazar.

La randul sau, Madalina Ceausu, contabilul Primariei Racova spune ca, desi pot fi de inteles, nemultumirile dascalilor sunt nejustificate in conditiile in care nici functionarii din administratia publica locala nu si-au luat leafa la timp.

„Spre deosebire de cadrele didactice din alte comune care nu au putut avea nici un ban in plus de sarbatori, dascalii din Racova au luat in decembrie un avans de aproximativ 30 la suta din salariul pe care ar fi trebuit sa il ridice in ianuarie. Asta dovedeste faptul ca atunci cand am avut cum, i-am sprijinit pe profesori. Acum este vorba de o intarziere de aproape o saptamana. Nu e o perioada prea mare de timp. Nici noi nu ne-am luat salariile dar nu ne ducem sa ne plangem nimanui. Asta este situatia si o acceptam ca atare. Bugetul comunei va fi aprobat vineri, in sedinta de consiliu local, luni ma duc sa inchei toate formalitatile necesare la Consiliul Judetean iar marti profesorii isi vor putea lua salariile”, explica Madalina Ceausu.

Gheorghe Manole Chiriac, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), filiala Bacau spune ca nici una dintre justificarile pe care le aduc acum reprezentantii primariilor nu poate motiva intarzierea nepermis de mare inregistrata la plata salariilor. „Primarii sunt ordonatori de credite in localitatile pe care le administreaza. Ei sunt primii care trebuie sa isi ia toate masurile pentru a se asigura, in primul rand, ca au de unde plati salariile bugetarilor din respectiva localitate”, argumenteaza Gheorghe Manole Chiriac.

Liderul FSLI spune ca, acum, la inceput de an, cu aceeasi problema s-au confruntat toate primariile din judet. ” La Primaria Bacau, de exemplu, bugetul local a fost supus dezbaterii publice abia miercuri, 18 ianuarie. Cu toate acestea, dascalii bacauani si-au putut ridica salariile la timp. si aici, ca si in alte localitati din judet, au fost primari care s-au dus la trezorerie si au deschis linii de creditare provizorii pentru a putea sa ridice banii pentru plata salariilor bugetarilor din localitatile respective. Cei care nu au facut acest lucru au dat dovada ori de rea credinta, ori de nepasare ori nu stapanesc toate cunostintele necesare pentru a se descurca in astfel de situatii”, a conchis Gheorghe Manole Chiriac.

Adauga un comentariu

*