Raportare pe furis la Primaria Onesti

Transparenta activitatii administratiei locale, mediatizarea si dezbaterea publica a celor mai importante probleme cu care se confrunta comunitatea locala continua sa ramana doar un vis frumos la Onesti.

Cel mai important raport al municipalitatii onestene, referitor la activitatea pe 2005, la starea economica si sociala a municipiului, a fost strecurat aproape pe neobservate in Consiliul Local, in cadrul unei sedinte neobisnuite si in absenta presei.

In mod normal, ultima sedinta din 2005 a Consiliului Local Onesti, la care trebuia prezentat raportul, ar fi trebuit sa se desfasoare in ultima joi din anul care a trecut, adica pe 29 decembrie. La precedenta sedinta, primarul Emil Lemnaru, a precizat ca este posibil ca ultima intrunire a consilierilor locali sa fie decalata cu o saptamana mai devreme, adica pe 22 decembrie. ~nsa sedinta nu a avut loc nici pe 22, nici pe 29, ci pe 27 decembrie, cand nimeni nu se astepta. Reprezentantii presei nu au fost anuntati, iar consilierii locali au fost si ei luati prin surprindere.

Executivul onestean raporteaza pe neobservate

Nemultumirile alesilor locali s-au datorat in special faptului ca unul dintre cele mai importante documente ale administratiei locale, raportul de activitate pe un an de zile, nu a primit atentia cuvenita, fiind prezentat in mod banal si avand toate sansele sa ramana in obscuritate.

“Respectivul raport lipsea pana si din mapele consilierilor – ne-a declarat Mihai Sova, consilier liberal. Macar noua, consilierilor, ar fi trebuit sa ni se dea posibilitatea sa studiem acest document, pentru a-l putea dezbate in cunostinta de cauza.

Practic, nu a fost nici o dezbatere, ci o simpla lecturare de catre primarul municipiului, prin care nu se putea decat minimaliza importanta documentului. ~n mod normal, chestiunile importante ale municipiului ar trebui cunoscute si dezbatute de cetateni, insa acest lucru nu se intampla la Onesti”.

Primarul Emil Lemnaru a recunoscut faptul ca raportul nu a fost inmanat fiecarui consilier in parte, dar a precizat ca documentul a fost totusi inaintat comisiilor din cadrul Consiliului Local. Iar decalarea ultimei sedinte din an a fost justificata prin faptul ca trebuia aprobata rectificarea bugetului local, iar acesta depindea de dezbaterile din Consiliul Judetean, care nu au mai avut loc.

Problemele importante nu sunt facute publice

Pentru a dovedi ca exista totusi transparenta in activitatea administratiei locale, Emil Lemnaru a fost de acord, la solicitarea noastra, sa ne puna la dispozitie o copie a raportului de activitate pe anul 2005.

Insa continutul documentului da dreptate mai mult consilierilor nemultumiti. In primul rand, raportul contine doar o informare privind activitatea aparatului propriu de specialitate, adica a directiilor, serviciilor, birourilor si compartimentelor din cadrul Primariei Onesti, iar informatiile sunt mai mult de natura statistica.

Informarea privind starea economica si sociala a municipiului lipseste din raport. Chiar si asa, documentul include date care dovedesc lipsa dezbaterilor in legatura cu aspectele importante din viata orasului. Spre exemplu, raportul arata ca printre activitatile Biroului “Integrare europeana”, din cadrul Primariei, se numara si elaborarea documentului intitulat “Strategia de dezvoltare a municipiului Onesti pe perioada 2005 – 2013”.

In ce consta aceasta strategie si cum se va dezvolta Onestiul in urmatorii ani, probabil ca stiu doar cei trei angajati ai Biroului “Integrare europeana”. Nici consilierii locali, nici cetatenii Onestiului si nici reprezentantii presei nu cunosc prea multe detalii, intrucat chestiunea, extrem de importanta, nu a fost supusa dezbaterii publice.

Fara sistem de referinta

In rest, raportul anual contine unele date din care se poate contura o idee, destul de vaga, legata de situatia existenta in municipiul Onesti. Astfel, lipsurile financiare ale onestenilor sunt exemplificate si prin actiunile “Directiei economico-financiare” din cadrul Primariei, in vederea colectarii impozitelor si taxelor de la contribuabili.

Printre acestea se numara 488 de blocari de conturi ale persoanelor juridice si 82 de popriri pe salariile si pensiile unor cetateni. Despre dezvoltarea economica a orasului vorbesc, oarecum, cele 1964 de autorizatii de functionare si profil de activitate, acordate in 2005 pentru comerciantii cu locatie stabila si pentru ambulanti, precum si infiintarea a 106 asociatii familiale si persoane fizice autorizate pe diferite profile de activitate. O apreciere la fel de vaga se poate face si in legatura de situatia constructiilor din municipiu, exemplificata de eliberarea a 350 de certificate de urbanism si a 175 de autorizatii de construire.

Raportul municipalitatii onestene contine date statistice si pentru celelalte structuri ale Primariei, insa acestea sunt prea putin relevate, atata timp cat nu au fost raportate la cifrele din anii trecuti sau la planificarile si previziunile facute pentru 2005, lipsind, deci, un sistem clar de referinta.

Critici la adresa Primariei

Multi consilieri locali au fost total nemultumiti de modul in care executivul local si-a prezentat activitatea din anul care a trecut, ba chiar si de activitatea in sine a municipalitatii.

“Activitatea Directiei tehnice a domeniului public si privat a fost prezentata doar printr-o insiruire a actiunilor pe care salariatii din acest compartiment sunt obligati sa le desfasoare – ne-a mai spus consilierul Mihai Sova.

Insa relevant e altceva, si anume faptul ca sunt 500 de angajati la salubrizarea stradala, iar orasul este inca destul de murdar. Ma nemultumeste si faptul ca nici unul dintre aspectele pe care le-am semnalat in sedintele de consiliu nu a fost solutionat”.

Unii consilieri locali au fost deranjati si de faptul ca initiativele lor, mai ales proiectele de hotarari, au fost trecute cu vederea de primarul Emil Lemnaru, care le-a ignorat sistematic pana acum, desi cateva dintre acestea au inceput sa fie postate pe siteul oficial al Primariei Onesti, www.onesti.ro.

Cu toate ca in mandatul actual s-a observat o oarecare tendinta de imbunatatire a relatiei dintre consilierii locali, reprezentantii societatii civile (inclusiv presa), pe de o parte, si primarul municipiului, pe de alta parte, multi onesteni considera ca pana la intrarea in normalitate mai e cale lunga de strabatut.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*