Peste 1,5 miliarde pentru tratarea betiei

Zeci de cazuri internate lunar in Spitalul Judetean de Urgenta au drept cauza consumul de bauturi alcoolice. Pentru medici, excesul de alcool inseamna come profunde si sevraje severe, iar pentru Casa de Asigurari de Sanatate Bacau, peste 1,5 miliarde lei cheltuite anual cu spitalizarea si tratamentul acestor bolnavi.

Lunar, la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau sunt internate zeci de persoane in stare de ebrietate, cu traumatisme sau afectiuni severe ca urmare a viciului lor. Fie ca sunt betivi adunati de pe strada de catre personalul Serviciului de Ambulanta, fie ca s-au incaierat prin baruri, acestea nu platesc spitalizarea intrucat sunt considerate urgente.

„Peste 60 la suta din persoanele care se adreseaza serviciului de Urgenta sunt betivi ori prezinta afectiuni grave avand la baza consumul abuziv de alcool, au declarat medicii din spital. Unii dintre ei, atat barbati, cat si femei, vin cu psihoze etilice, intoxicatii mixte de alcool cu medicamente, in stare avansata de betie, cu halucinatii si chiar deliruri.”

Pacientii alcoolici aglomereaza majoritatea sectiilor

Nu de putine ori consumul exagerat de bauturi alcoolice au dus chiar si la decese. Prin ingestie de alcool, sunt afectate in principal ficatul, inima, rinichii, sistemul nervos central, ajungandu-se la boli agresive de tipul insuficientelor hepato-renale si cardiace. Tocmai de aceea, sectiile de Medicina Interna, Chirurgie, Neurochirurgie, Cardiologie, Gastro-enterologie si Nefrologie sunt mereu aglomerate cu astfel de pacienti.

„Vin cate 10 cazuri pe luna, in general in come alcoolice profunde. Sunt bolnavi care consuma foarte mult alcool si din aceasta cauza sufera de ulcere cu hemoragii interne, hepatite acute alcoolice, ciroze si pancreatite, unele dintre ele foarte grave”, explica si dr. Maria Tache, medic internist.

Pe langa faptul ca la Urgente acesti pacienti beneficiaza de perfuzii, intubari, computer tomograf si radiografii pulmonare, cand ajung in sectie, medicii cheltuie pentru tratamentul lor cateva milioane bune de lei, iar zilele de spitalizare ajung chiar la 2-3 saptamani. Mai mult, dupa ce sunt externati, ei isi continua obiceiurile acasa si revin in spital in stare foarte grava.

Si copiii au cazut in patima bauturii

Mai grav este faptul ca si medicii pediatri se confrunta cu tot mai multe come alcoolice. “Sunt copii de 14-15 ani, lasati nesupravegheati care, in teribilismul varstei lor, beau tot felul de bauturi spirtoase in cantitati mari si apoi pierd controlul, ne-a declarat dr. Dumitru Anton, medic pediatru. Din fericire, cazurile sunt salvate prin tratament intensiv si supravegere medicala”.

Si la Psihiatrie, comele alcoolice ale minorilor dau batai de cap medicilor specialisti. Au fost perioade in care in sectie au ajuns si adolescenti de 16-17 ani, diagnosticati cu sevraje grave, come profunde, stari de halucinatii si crize convulsive, toate combinate cu insuficiente multiple ale organelor renale si hepatice. Medicii psihiatri avertizeaza ca intoxicatiile alcoolice si psihozele pe fondul consumului de alcool, mai ales la varste fragede, pot duce chiar la deces.

Tratamentul unui etilism cronic ajunge la 5 milioane lei

Spitalizarea si tratamentul acestor bolnavi inghit din bugetul Sanatatii circa 1,5 miliarde de lei anual. Numai tratarea unui caz de psihoza, afectiune provocata si de consumul in cantitati mari si indelungat de alcool, se cheltuie circa 5 milioane lei pe luna. Bani ce ar putea fi folositi pentru salvarea unui pacient cu adevarat bolnav.

Roxana NEAGU

Comentarii

  1. e foarte gresita afirmatia de la sfarsitul articolului, alcoolismul este o boala grava si trebuie tratata

Adauga un comentariu

*