Profesorii au fost din nou inselati

profesoriGreva generala din invatamant nu a adus prea multe beneficii cadrelor didactice. Noua grila de salarizare a starnit discordie intre dascalii cu studii superioare si cei necalificati.

Repetatele runde de negocieri intre sindicalisti si Executiv s-au dovedit a fi inutile. si asta pentru ca cele 5,5 procente care ar fi trebuit sa reprezinte majorari salariale vor fi alocate in functie de acualele salarii. Mai exact, cei care vor beneficia “simtitor” de o marire de salariu sunt profesorii necalificati.

Tot mai multi profesori detesta meseria pe care o practica. Motivul? Salariile mici si conditiile, in cazul profesorilor navetisti, destul de grele. Asta in cazul dascalilor necalificati care au primit ore in comunele cu drumuri greu practicabile. Profesorii care au studii superioare si au gradele obtinute, sunt la randul lor nemultumiti pentru ca, desi salariile sunt ceva mai maricele, dupa greva generala din sistem ei vor primi in plus la salarii un procent infim.

Dupa ce Federatiile Sindicale din invatamant au cazut la pace si au semnat acordul prin care s-a stabilit ca bugetul alocat pentru Educatie sa fie suplimentat, au inceput neintelegerile privind noua grila de salarizare. Cei 5,5 la suta din fondurile invatamintului, care revin majorarii salariilor sunt acordati in functie de salariile actuale si de vechime.

Desi mai sunt doar cateva zile pana la 1 ianuarie, noua grila de salarizare nu a fost nici pina acum finalizata. Sindicalistii vor merge din nou la Bucuresti in cursul acestei saptamani cand vor avea loc discutii cu guvernantii pentru a finaliza acest proiect.

Scandal intre profesori

Desi provin din aceeasi breasla, unii profesori nu se sfiesc sa se certe ca la usa cortului din cauza noilor salarii. “Nu este corect ca toti cei care nu au studii superioare si nici nu sunt titulari sa primeasca mai mult decit profesorii calificati, a afirmat revoltata Mariana V., cadru didactic. Asta am incercat sa le explicam si sindicalistilor inainte de a merge la Bucuresti pentru a stabili grila de salarizare. in plus, le-am spus si colegilor mei necalificati ca noi ar trebui sa primim mai mult la salariu pentru simplul motiv ca avem studii superioare. Nu este o rautate din partea mea, ci este o realitate care nu ne convine multora dintre noi”.

Pe de alta parte, dascalii necalificati isi acuza colegii ca vor tot mai multi bani, in conditiile in care salariile lor sunt cel putin duble fata de cat primeste un profesor incepator. “Daca toti am fi primit acelasi procent in plus la salarii s-ar fi facut o nedreptate, spune Vrigil P., un profesor necalificat. Spun asta pentru ca profesorii calificati au salarii cu mult mai mari decat noi. Pai nu muncim la fel de mult? stiu eu colegi care primesc si 20 de milioane de lei pe luna, si tot vor mai mult. Cu asa diferente mari, invatamantul nu va ajunge niciodata la standarde europene”.

Sindicalistii vor egalitate intre cadre

In ciuda disputelor care au loc intre profesori, sindicalistii sunt de parere ca majorarea salariala ar fi trebuit alocata in mod egal intre toate cadrele. “Mi se pare absolut normal ca ficare profesor sa primeasca acelasi procent in plus la salarii, spune Manole Chiriac, presedintele Federatiei Libere din invatamant Bacau.

Chiar daca dascalii calificati au salarii mai mari, nu trebuie sa uitam ca au studii superioare si ca au obtinut diferite grade pentru care au invatat. Cert este ca, dupa mai bine de trei saptamani de negocieri asupra grilei de salarizare, s-a stabilit ca majorarile salariale sa fie alocate in functie de salariile actuale”. Asta inseamna circa 1,5 milioane de lei pentru un profesor necalificat si intre 500.000 si 1.500.000 de lei pentru cadrele specializate.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*