Peste 100 de bacauani au murit in lupta cu masinile

accident circulatie228 accidente grave soldate cu 104 persoane decedate si alte 171 ranite grav. Acesta este rezultatul statisticilor realizate de lucratorii Politiei Rutiere Bacau pentru anul care tocmai a trecut.

Sfarsitul anului 2005 a fost unul tragic pentru multi conducatori auto si chiar pentru pietoni, in ultimele zile inregistradu-se cele mai multe si cele mai grave accidente.

“Din cele 228 de accidente rutiere grave 110 s-au produs pe drumurile nationale care tranziteaza judetul Bacau, a declarat Teodor iacovache, inspector principal in cadrul compartimentului Drumuri Nationale si Europene al inspectoratului Judetean de Politie Bacau.

Principala cauza o constituie traversarea neregulamentara de catre pietoni (40 de cazuri), urmata de nerespectarea vitezei (21 de cazuri), neatentia in conducere (10 cazuri), neacordarea prioritatii pietonilor (7 cazuri), oboseala la volan (6 cazuri), imprudenta biciclistilor (5 cazuri), neacordarea prioritatii vehiculelor (4 cazuri), imprudenta carutasilor (2 cazuri) si imprudenta minorilor (2 cazuri)”.

Cele mai multe accidente grave s-au produs in mediul rural. in perioada de week-end au avut loc circa 60 la suta din evenimentele rutiere, majoritatea fiind intre orele 18:00 – 24:00.

Gravitatea accidentelor i-a surprins chiar si pe politisti

Cele mai grave accidente de circulatie produse pe drumurile nationale s-au finalizat cu decesul a 12 bacauani. Unul dintre ele a avut loc pe 22.05.2005, la Beresti Bistrita, cand doi tineri, o fata in varsta de 21 de ani si un baiat in varsta de 17 ani, au fost accidentati mortal. Acestia se aflau pe partea carosabila iar conducatorul autoturismului care i-a accidentat a declarat ca nu i-a putut observa intrucat tinerii se aflau in pozitia culcat.

Un alt accident grav s-a produs pe 25.06.2005, in comuna Oituz. Din cauza oboselii, un sofer bacauan a pierdut controlul masinii care s-a izbit puternic de un pod. Rezultatul: doua persoane in varsta de 5, respectiv 42 ani au murit pe loc iar un copil de 7 ani a fost grav ranit. “in ultimele zile ale anului trecut au avut loc cele mai cutremuratoare accidente, a declarat Teodor iacovache. Unul dintre ele s-a produs pe 21 decembrie cand un tanar in varsta de 19 ani, din municipiul Bacau, a urcat la volan fara a avea permis de conducere.

Din cauza vitezei excesive, a pierdut controlul autoturismului, a patruns pe contrasens si a intrat in coliziune cu un alt autoturism. in urma impactului a rezultat decesul a doi pasageri si ranirea grava a unui alt pasager precum si a celor doi conducatori auto.

Dupa o zi, in comuna Cleja, doua persoane de 38 si respectiv 58 ani, au fost spulberate pe trecerea de pietoni de un autotractor, al carui sofer, in varsta de 20 ani, nu avea experienta necesara pentru un astfel de autovehicul. in a doua zi de Craciun, un barbat de 45 de ani si o fetita de doar 9 ani au fost omorati pe trecerea de pietoni”.

Numarul soferilor creste, soselele ramn aceleasi

Numarul posesorilor de permise de conducere este de circa 132.000, fata de numai 34.000 cati erau cu 16 ani in urma. Cei mai multi conducatori auto au varsta cuprinsa intre 31 si 50 ani (mai mult de jumatate), urmati de grupa de varsta 21- 30 ani (35.142 persoane), 51 – 70 ani (25.485 persoane), 18 – 20 ani (5.003 persoane), peste 70 ani (2.214 persoane) si 16 – 17 ani (19 persoane). Aproape 75 la suta dintre acestia sunt in mediul urban.

O marire semnificativa s-a inregistrat si la parcul rutier al judetului, numarul de autovehicule inregistrate fiind de circa 102.000. “in general, capacitatea drumurilor si a strazilor de preluare a traficului rutier in judetul Bacau este sub nivelul cerintelor unui trafic fluent iar pe anumite sectoare de drum se inregistrea-zavalori de trafic foarte mari, a adaugat Teodor iacovache.

In plus, aceasta retea de drumuri atrage, prin circulatia de tranzit, aproape aceeasi cifra de autovehicule ca si parcul propiu, cu depasirea acestuia in sezonul estival”.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*