Infarct la 19 ani

Tot mai multi tineri care se adreseaza medicilor au afectiuni cardiovasculare. Numarul mare de cazuri si insuficienta dezvoltare a serviciilor primare aglomereaza Sectia de Cardiologie. Anual, peste o suta de bacauani, cu varste cuprinse intre 19 si 35 de ani sunt tratati de infarcturi miocardice acute si cardiopatii. De vina sunt pacientii care nu respecta tratamentul sau neglijeaza cauzele care duc la aparitia bolii.

Afectiunile cardiace ne omoara pe capete. Suntem primii la decesele cauzate de bolile cardiovasculare. Conform celor mai recente statistici, Romania inregistreaza cea mai ridicata rata de mortalitate prin accidente vasculare cerebrale, atat la femei, cat si la barbati. Numarul mare de pacienti, confirma acest lucru. Bolile cardiovasculare sunt printre principalele cauze de morbiditate si mortalitate din lume, iar in Europa, ocupa locul I. Se estimeaza ca in urmatorii 30 de ani, din cauza stilului incorect de viata, incidenta lor sa creasca cu 50 la suta.

Boala cardiovasculara – „ciuma secolului XXI”

Incidenta epidemica a bolilor cardiovasculare nu este o formulare exagerata. Numarul mare de pacienti, din pacare, din ce in ce mai tineri, confirma acest lucru. Este o realitate pe care nici lumea medicala si nici autoritatile administrative nu o pot trece. Explicatia exploziei patologiei cardiovasculare rezida intr-o multitudine de factori de risc, ignorati sau neglijati atat de pacienti, cat si, uneori, chiar de catre medici.

Stressul, alimentatia irationala si, in consecinta, obezitatea (mai ales in zona abdominala), fumatul de la varste foarte fragede, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala sunt cateva cauze care, necorijate si netratate, duc invariabil la „ciuma secolului XXI” – boala cardiovasculara, dupa cum a intitulat-o Radu Grigoriu, medic primar cardiolog.

Numarul mare de cazuri si insuficienta dezvoltare a retelei primare aglomereaza serviciile de Cardiologie, atat din cadrul Policlinicii, cat si cele ale sectiei din Spitalul Judetean, iar timpul medicului specialist pentru un pacient se reduce, in favoarea terapiei de urgenta.

Tinerii sunt afectati de infarcturi miocardice acute si cardiopatii

Foarte grav este faptul ca la Sectia de Cardiologie se prezinta un numar din ce in ce mai mare de tineri cu afectiuni cardiovasculare reale. Sunt peste 100 de cazuri pe an, de aici excluzandu-se acei pacienti cu acuze care mimeaza suferinta cardiaca ( prin nevroze, spasmofilii), care au devenit deja „clientii” cunoscuti ai medicilor din sectie.

„Iata ca asistam la situatii, care in urma cu 10-20 de ani erau rare, cand suntem nevoiti sa tratam in sectia de Cardiologie persoane de 19-29-35 de ani cu infarcturi miocardice acute, suferinta altadata rezervata preponderent varstnicilor”, ne-a declarat dr.Grigoriu. La acesta se adauga faptul ca in ultima vreme in sectie, numarul cazurilor de boli primitive de tipul cardiopatiilor hipertrofice sau dilatative este intr-o continua accensiune. Unul din cazuri a fost chiar Marius Stepaniuc, bacauanul a carui inima nu a batut timp de 14 luni, perioada in care i s-a implantat intra-abdominal un cord artificial.

„Partea proasta este ca, necunoscandu-se cauza lor, tratamentul este doar partial patologic si mai mult simptomatic”, explica dr. Grigoriu. ~nsa abandonarea terapiei din saracie sau ignoranta, care duc la decompensarile congestive (modificari ale echilibrului functional), aduc zilnic zeci de pacienti cu infarcte, hipertensiuni, insuficiente cardiace. Neglijarea lor duce uneori la consecinte irecuperabile. Este un adevar cu care medicii specialisti s-au obisnuit deja …


Medicul cardiolog Radu Grigoriu a tinut sa adauge o mentiune speciala pentru tinerii intreprinzatori care, pentru a-si pune firma pe picioare, fac eforturi uneori nesabuite. „Capitalismul se face cu oameni sanatosi. Week-endul liber, munca de opt ore si concediul de odihna realizat sunt factori de terapie a vietii. Prin neglijare si indiferenta se poate ajunge pe patul de spital, cu afectiuni care pot avea un sfarsit tragic”.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*