Bilant trist in Sanatate

sanatate2005 a fost pentru Sanatatea bacauana un an dificil, cu sincope in finantare, cu asalturi repetate in farmacii, cu bolnavi nemultumiti. Un an in care asiguratul la bugetul Sanatatii a avut cel mai mult de suferit.

1.655 miliade lei vechi, din care circa 912 miliarde de lei pentru serviciile spitalicesti. Acesta a fost bugetul cheltuit in 2005 in Sanatate, la nivelul judetului Bacau. De la medici, asistenti si pana la directori de spitale, toti s-au plans ca banii au fost prea putini. Prea putini, tinand cont de nevoile existente in fiecare segment al sistemului sanitar.

Chiar daca fata de anii precedenti finantarea a fost cu 40 la suta mai mare, lipsa acuta a banilor si-a facut simtita prezenta in fiecare secunda. Spitalele sunt la fel de infecte, in farmaci a fost luna de luna, mai ales in prima jumatate a anului, un adevarat tsunami in lupta continua a bolnavilor de a prinde o pilula care-i tine in viata, la Salvare s-a mers continuu cu frana trasa, in laboratoare plafonul de gratuitati a fost mereu spre epuizare, iar in stomatologii banii au ajuns doar cu taraita. Si pe cat de pagubit a fost sistemul, pe atat de bolnavi au fost bacauanii…

Calvarul bolnavilor in fata crizei medicamentelor

Eliberarea medicamentelor compensate si gratuite a intrat in criza inca de la inceputul anului 2005. Lipsa banilor si indiferenta mai marilor Sanatatii i-au adus pe bolnavi in pragul disperarii. Presiunea s-a transferat de la doctor la farmacist. Scandalul pornit in farmacii, se muta lunar la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

De fiecare data, nu existau solutii, iar bolnavii continuau sa se calce in picioare pentru a-si procura tratamentul ce-i tine in viata. Incet-incet compensarea cu 90 la suta a medicamentelor a murit, pentru ca apoi sa imbrace alte forme pe zeci de liste noi si revizuite.

„Cu toate acestea, in anul 2005, farmaciile au primit un buget de circa 421,3 miliarde de lei, o crestere semnificativa de circa 40 la suta fata de anul anterior, explica Dan Stoica, directorul adjunct al CJAS. Probabil ca si bacauanii au fost mai bolnavi…Ca sa nu mai vorbim ca si preturile la medicamente au crescut foarte mult”.

Programul „inimi pentru inimi” a sucombat

Inca din luna martie 2005, pacientii cu afectiuni cardiovasculare nu au mai primit nici un sprijin economic prin programul „inimi pentru inimi”. Demarat in 2004, printr-un protocol incheiat intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si o companie farmaceutica, programul nu a mai putut fi derulat din lipsa de fonduri.

Prin programul “inimi pentru inimi”, fiecare asigurat care suferea de o boala cardiaca primea, in baza unei prescriptii medicale de la medicul specialist, medicamente de ultima generatie, cu eficacitate terapeutica sporita, la un pret scazut. ~n program erau incluse medicamente pentru care pacientii suportau intre 5 si 20 la suta din pretul de vanzare. Cel mai scump medicament, de 1,5 milioane de lei, ii costa pe bolnavi doar 300.000 lei.

O afacere, care a inghitit miliarde de lei din bugetul Sanatatii, in spatele careia s-a ascuns ceva putred. implicat a fost si ministrul Sanatatii din acea vreme, Mircea Cinteza, care si-a publicat in declaratia de avere, la capitolul sponsorizari, suma de 3.000 de USD primita tocmai de la firma care promova programul. iar unii medici cardiologi au mirosit acest lucru.

„Nu am agreat niciodata astfel de practici comerciale si nici atragerea clientologica a pacientilor pentru terapii uneori dubios de generoase, a declarat dr. Radu Grigoriu, medic cardiolog. Eu personal nu am prescris niciodata tratamente pe acest program, chiar daca erau bune, tocmai pentru ca erau foarte scumpe. Erau intr-adevar medicamente gratuite pentru pacient, dar pentru ele platea statul. Or, la stat nu tot asiguratul plateste?”

Fara proteze si pe liste de asteptare

Cei care au avut cel mai mult de suferit au fost bolnavii care au nevoie de o proteza, de un aparat auditiv sau o orteza. Anul 2005 a inceput foarte prost la acest capitol, pe lista de asteptare a CJAS fiind deja inscrisi peste 1.000 de pacienti inca din anul trecut. „~ntr-adevar, bugetul pe anul 2005 la dispozitivele medicale a fost foarte mic in comparatie cu nevoile bolnavilor, a recunoscut si directorul Stoica.

Cel mai greu a fost la inceputul anului, mai ales ca cele 6,7 miliarde de lei vechi alocate au reprezentat un buget cu mult mai mic decat in 2004, iar prioritate au avut copiii si salariatii”. Lista s-a ingrosat peste an, rectificarile bugetare au fost putine si astfel anul 2005 s-a incheiat cu circa 600 de pacienti care inca mai asteapta pentru o proteza. Majoritatea lor sunt pensionari.

Bacauanii sunt tot mai bolnavi

Harta bolilor bacauanilor dupa 1989 a suferit modificari majore. ~n anul 2005, mai mult decat oricand. S-au inmultit bolnavii de tuberculoza si sifilis, iar principala cauza de mortalitate o reprezinta bolile cardiovasculare. Asta in coditiile in care urmarirea pacientilor nu se mai realizeaza conform regulilor, si astfel apar forme din ce in ce mai agresive ale bolilor, care necesita tratamente mai noi si mai scumpe.

Lipsa de aducatie a tinerilor a dus si la o explozie a bolilor cu transmisie sexuala. La aceasta data, Bacaul are inregistrati circa 1.100 de persoane cu HiV/SiDA, dintre care circa 400 sunt copii. Saracia si lipsa banilor pentru tratament a dus si la o crestere semnificativa a bolnavilor de cancer, o spun medicii specialisti, chiar daca statisticile nu sunt concludente pentru ca nu se face o inregistrare corecta a cazurilor.

Mai ales ca sunt foarte multi bolnavi din mediul rural, care nu ajung niciodata la medic si astfel nu sunt nici inregistrati in nici o statistica. ~ngrijoratoare este si cresterea numarului diabeticilor.

In prezent, pe listele CJAS Bacau sunt inscrisi circa 9.000 de bolnavi de diabet, pentru care se cheltuie circa 2.000 de miliarde de lei anual. Mai sunt insa si multi diabeticii care nediagnosticati.

Salariile halatelor albe au inghitit cele mai mari sume

Cheltuirea fondurilor din Sanatate arata o disproportie intre nevoile reale si directiile in care s-au dus banii. Mai mult de jumatate din fondul asigurarilor sociale de sanatate este inghitit de spitale. Din acesti bani, mai bine de jumatate se cheltuiesc pe salariile medicilor, asistentilor si infirmierilor.

„In anul 2005, fondul de salarii pe total judet la spitale a fost de 533 miliarde de lei, adica 17,8 milioane de dolari, precizeaza Dan Stoica, directorul CJAS. Din 2002 a fost o crestere de 50 la suta an de an, in dolari, in situatia in care numarul de salariati a scazut”. Sume cu mult mai mici se cheltuiesc pe materiale sanitare, analize si medicamete.

Intrebata de ce spitalele inghit atat de multi bani, conducerea CJAS spune ca solicitarile mari din partea spitalelor, rostogolite de la un an la altul, au facut ca ponderea acestora sa fie majorata in cheltuirea tuturor banilor. „Din motive electorale, in 2004 si continuare in 2005, s-a exagerat putin, s-a fortat cu tichetele de masa, cu cresterile salariale, cu programele de compensare a medicamentelor si astfel balanta s-a dezechilibrat”, a mai adaugat directorul Stoica.

Concluzia – foamea de bani in Sanatate continua

Bugetul asigurarilor sociale de sanatate a fost si ramane la limita subzistentei. In conditiile in care, in judetul nostru, din totalul populatiei, doar 22 la suta este platitoare la CJAS. Nevoia stringenta de bani impune analize si calcule din partea specialistilor, fara prea mari solutii. Sunt doar cateva din datele statistice, fara a se lua in considerare si persoanele neinregistrate in sistem ca platitori.

“In bani, acest procent se traduce cu o colectare de circa 130 de miliarde de lei vechi la bugetul asigurarilor sociale de sanatate, ceea ce este foarte putin fata de nevoile lunare ale sistemului care cheltuie cu mult peste aceasta suma, a explicat si dr.Maria Tioc, presedinte director general al CJAS Bacau.

Intr-adevar fondurile in Sanatate sunt insuficiente, mai ales ca si costurile sunt foarte mari, patologia medicala a imbracat in ultima vreme alte caractere, iar stresul zilnic la care se adauga si alti factori favorizanti cum ar fi poluarea sau catastrofele naturale, au dus la acutizarea bolilor cronice si chiar declansarea altora nediagnosticate inca”. Asa ca, Sanatatea va ramane intr-o continua resuscitare si coma profunda, intr-un sistem conceput prost, rigid si fara solutii viabile. Urmeaza 2006 si marea Reforma in Sanatate…Alti bani, alta distractie!

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*