Avocatii turnatori

justiceOficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a incheiat un protocol cu Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (Calin – Andrei Zamfirescu). Conform acestuia, avocatii se vor transforma in securisti de tip nou, turnatori ai propriilor clienti!

UNBR (Calin – Andrei Zamfirescu) este o uniune a barorilor clasice, acuzate insa de UNBR (Pompiliu Bota), ca nu au acte de infiintare, statut si personalitate juridica. Razboiul avocatilor a intrat astfel, intr-o noua faza.

Avocatii trebuie sa-si toarne clientii

La inceputul lunii noiembrie 2005, a fost incheiat un protocol intre Oficiul National de Prevenire si Spalare a Banilor (ONPCSB), aflat in subordinea Guvernului si avand ca obiect de activitate prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii actelor de terorism. Ambele organizatii invoca legislatia in vigoare: Oficiul, Legea 656/2002, iar UNBR, Legea 51/1995, a Statutului profesiei de avocat.

Obiectul acestui protocol este “schimbul reciproc de date si informatii”. UNBR ar trebui sa furnizeze date si informatii din baza proprie de date, alimentata cu rapoartele furnizate si primite de la avocati. Partea cea mai interesanta si totodata greu de inteles a acestui protocol se refera la “datele si informatiile relevante privind suspiciunile referitoare la spalarea banilor si prevenirea si combaterea finantarii actelor de terorism; date si informatii…care sunt solicitate de Oficiu cu privire la operatiunile suspectate a fi efectuate de clientii avocatilor care au furnizat date incluse in baza de date (!); tranzactiile in numerar care depasesc echivalentul a 10.000 Euro (!!)”.

Protocolul este semnat de Magistratul ilie iulian Dragomir si av. Calin Andrei Zamfirescu. Asa dupa cum lesne se poate observa, avocatii devin turnatorii celor care ii angajeaza, dupa cum intelege Calin Andrei Zamfirescu aceasta profesie, a carei deontologii o tot invoca dar pe care el insusi n-o respecta.

Protocol denuntat de Baroul Bacau UNBR (Pompiliu Bota)

Se ridica foarte multe semne de intrebare legate de acest protocol ciudat. Vasile Botomei, decanul Baroului Bacau din cadrul UNBR (Pompiliu Bota) cere nici mai mult nici mai putin excluderea din profesia de avocat a “autointitulatului presedinte Calin Andrei Zamfirescu”! Analizand acest protocol, Baroul Bacau din cadrul UNBR (Pompiliu Bota) denunta continutul sau pe care il considera nelegal, nestatutar si incheiat imptriva profesiei de avocat.

“Secretul profesional este de ordine publica si se intinde nelimitat in timp. Conform art. 58, Cod procedura fiscala, < >. Avocatul Calin Andrei Zamfirtescu trebuie exclus din cadrul profesiei pentru ca a semnat un astfel de protocol care constituie o incalcare flagranta a legii speciale nr. 255/2004 de organizare si exercitare a profesiei de avocat, care modifica si completeaza Legea 51/1995.

El nu a avut un asemenea mandat din partea Adunarii Generale a Avocatilor, care nu a fost aprobat in cadrul unui Congres al Avocatilor. Protocolul n-a fost incheiat in numele Comisiei Permanente, ca organ de conducere, ales prin vot al UNBR, a fost incheiat pe ascuns si angajeaza Organizatiile Profesionale ale Avocatilor din Barourile Judetene, pentru denuntarea si tradarea clientilor, care in loc sa gaseasca un aparator in avocatul ales, vor ajunge sa-l cunoasdca pe iuda. Acest protocol incalca regulile deontologoce europene de exercitare a profesiei de avocat”, declara Vasile Botomei, decanul Baroului Bacau din cadrtul UNBR (Pompiliu Bota).

Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*