Acordarea gradatiei de merit a strarnit nemultumiri printre profesorii bacauani

Conditiile de acordare a gradatiilor de merit pentru anul 2006 sunt mult mai aspre. Dascalii bacauani vor primi gradatii in functie de rezultatul elevilor si de performantele obtinute. in plus, daca promovabilitatea elevilor la examenul de admitere sau bacalaurea este foarte mica, profesorii nu vor primi gradatii de merit.

Cadrele didactice de la unitatile de invatamant din judetul Bacau vor fi nevoite sa munceasca mai mult pentru obtinerea gradatiilor de merit sau a salariilor de merit. Conditiile de alocare a acestor drepturi salariale sunt mult mai aspre.

Cu cat elevii vor inregistra performante mai scazute, cu atit profesorii vor obtine mai greu gradatiile. Acest lucru a strarnit nemultumiri in randul profesorilor. Multi dintre cei care si-au depus dosarul pentru obtinerea acestor sporuri, si nu au fost inscrisi in program, au facut reclamatie la Inspectoratul scolar. Altii s-au multumit doar sa afirme ca vor munci mai mult pe viitor pentru a obtine performante mai bune.

Criteriile decisive la calcularea gradatiilor au fost deja stabilite

Potrivit afirmatiilor facute de Radu Ababei, inspectorul general al Inspectoratului scolar Judetean, criteriile care vor fi luate in calcul la acordarea gradatiilor de merit au fost deja stabilite. in primul rand performantele obtinute de elevi in decursul ultimilor ani: concursuri nationale si internationale, olimpiade si alte intreceri scolare, procentul de promovabilitate la examenul de admitere si bacalaureat si mediile anuale ale elevilor.

Procedura de atribuire a gradatiei de merit cuprinde mai multe faze: depunerea unui raport de autoevaluare, aprecierea candidatului precum si ponderea pe diferite specialitati si unitati de invatamant care apartine inspectorului scolar general. Listele cu dascalii care pot obtine gradatia de merit sunt inaintate catre Ministerul Educatiei pentru aprobare.

Profesorii din mediul rural obtin gradatiile in functie de “elevi”

Cel mai important criteriu de alocare a gradatiei de merit pentru dascalii de la sate este ca elevii sa reuseasca sa treaca de examenul de admitere. „Este adevarat ca aceste sporuri salariale pot fi obtinute de toti profesorii care au desfasurat o activitate deosebita in cursul ultimului an, a precizat Brindusa Popescu, inspector general adjunct.

Avem insa si unitati scolare cum sunt cele din Poiana Negri, Viforeni sau Radoaia, unde nici un elev nu a reusit sa promoveze testele nationale, deci profesorii nu pot spera la gradatii de merit”. Din cei peste 9.000 de profesori bacauani doar 20 la suta isi pot depune dosarele pentru a beneficia de aceste stimulente salariale. Gradatia de merit reprezinta circa 20 la suta din salariul de baza si se aloca pe o perioada de patru ani.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*