Ministerul promite premii dar uita sa le si plateasca

Elevii care au inregistrat performante la concursurile internationale sunt trecuti cu vederea de autoritati. Desi la nivel national s-a stabilit initial ca acestia sa primeasca in fiecare luna Bursa „Meritul olimpic”, pana acum elevii premianti nu au primit nici un ban. Mai mult chiar, olimpicii internationali nu au primit nici macar premiile promise in vara de minister, aduca 65 de milioane de lei pentru premiul I, 55 de milioane de lei pentru premiul II, 40 de milioane de lei pentru premiul III si 27 de milioane de lei pentru mentiune.

Desi Ministerul Educatiei sustine ca banii au fost virati catre inspectoratele scolare, la nivel local se sustine ca nu s-a auzit nimic.

„Banii pentru Bursa ‘Meritul Olimpic’ sunt alocati de catre Minister, a declarat Radu Ababei, Inspector General in cadrul Inspectoratului Judetean Scolar. Noi am primit doar instiintarea ca vor fi virate fondurile. Insa nu stim cand vor veni si banii”.

Dupa cum afirma Ababei, unicul olimpic bacauan, Adrian Zahariuc, ar fi trebuit sa primeasca peste 100 de milioane de lei. Zahariuc, medaliat cu aur la Olimpiada Internationala de Matematica si la Balcaniada de Matematica, sustine ca „nu este normal ca banii sa fie virati cu intarziere. Si asta pentru ca este un drept al nostru si am muncit mult ca sa avem aceste rezultate. Totusi, sper ca pana la urma sa primesc aceasta bursa”.

Ghiorghe Iorga, directorul Colegiului National Ferdinand I, unde invata Adrian, a afirmat ca „desi se vrea performanta in invatamant, elevii care au inregistrat performante nu sunt deloc stimulati, ba dimpotriva sunt prea putin importanti si nu se afla pe lista de prioritati a guvernantilor”.

Se pare ca olimpicii mai au de asteptat pana vor primi premiile pentru ca, potrivit afirmatiilor lui Radu Ababei, sunt slabe sansele ca banii sa fie primiti pana la sfarsitul acestui an.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*