Consolidarea Bibliotecii Judetene – blocata de Ministerul Transporturilor

Una dintre cele mai vechi cladiri de patrimoniu din Bacau, cea in care a functionat Biblioteca Judeteana ” Costache Sturdza” , se transforma pe zi ce trece intr-un pericol public. Aflat intr-o stare de degradare avansata, imobilul nu prezinta interes pentru noii guvernanti. Desi adresele trimise de Consiliul Judetean sunt de ordinul zecilor, Ministerul Transporturilor nu se grabeste sa inceapa lucrarile de refacere si consolidare a bibliotecii programate pentru inceputul lui 2005.

Indiferenta guvernantilor pare sa nu aiba limite. si nici justificari. Ministerul Transporturilor vrea parca sa testeze rabdarea autoritatilor judetene dar si rezistenta unei cladiri vechi de peste 200 de ani. E vorba de imobilul in care a functionat Biblioteca Judeteana pana sa fie mutata in spatiul Muzeului de stiintele Naturii. Mutare determinata de starea de degradare extrem de avansata a cladirii si de nevoia de incepere a lucrarilor de consolidare. Programate pentru inceputul acestui an dar aminate de noua guvernare tocmai pentru anul 2007.

Decizia cel putin ridica semne de intrebare mai ales ca nu se justifica. Proiectul de consolidare, in valoare de 37 de miliarde de lei vechi, a fost aprobat de Banca Mondiala care asigura si o parte din fonduri. Banii au fost deja alocati dar sunt blocati de Ministerul Transporturilor, insarcinat cu gestionarea lor. De ce? Nimeni nu pare sa stie. Pentru a grabi putin lucrurile, Consiliul Judetean a prevazut in buget cota parte din finantare, de vreo 7 miliarde, pe care ar fi vrut sa o puna la bataie pentru inceperea lucrarilor. Ministerul iar s-a opus. De ce? Nu se stie.

Lucrarea trebuia inceputa in martie

„Lucrarea ar fi trebuit sa inceapa in martie. insa acest lucru nu s-a intimplat. Nimeni nu ne explica de ce. Noi practic nu putem cere explicatii guvernantilor” – spune vicepresedintele Consiliului Judetean, Victor Mitocariu. ” Noi doar trimitem adrese si ne uitam cum pe zi ce trece cladirea se degradeaza tot mai mult. Am luptat sa convingem Ministerul Transporturilor sa ne lase pe noi sa incepem lucrarile. Nu a acceptat.

O asemenea tactica din partea guvernantilor nu poate sa aiba decit un scop. Acela de a ne scoate pe noi vinovati, in fata oamenilor de rand, de lipsa de interventie si de indiferenta. Poate vor sa ne scoata pe noi incompetenti. Pentru ca oamenii stiu ca noi ne-am angajat sa consolidam Biblioteca. intre timp cladirea Bibliotecii se degradeaza iar activitatea Muzeului de stiintele Naturii in care s-a mutat biblioteca este grevata pentru inca aproape doi ani. Este de neinteles aceasta aminare” .

Bacaul trebuie sa mai stea pe tusa

Ciudat este ca proiectul de consolidare a imobilului a fost aprobat alaturi de alte 100 de obiective din tara. Mare parte dintre ele au inceput iar lucrarile nu s-au impotmolit si nici nu au fost blocate asa cum se intimpla la Bacau. „Sunt niste lucruri tare neplacute. Iar formula aceasta ca banii sa treaca prin Ministerul Transporturilor nu e cea mai fericita. Mai ales acum cand conducerea Consiliului Judetean este de o anumita culoare politica. Cred ca e una din cauzele acestei intirzieri. Cred ca ministerul vrea sa demonstreze ca cei de la judet nu pot duce nimic la capat. Sunt satul de toata treaba asta. si deputatii si senatorii, in general politicienii, nu misca nimic pentru cultura. Sa fi vazut dumneavoastra daca spatiul ar fi avut alta destinatie, nu culturala, ci legata de afaceri, cum ar fi tabarit toti sa se intereseze de soarta ei!”, spune Victor Mitocariu.

De cealalta parte, vicepresedintele CJ, Angela Bogea, ridica din nou problema lipsei de reprezentare a Bacaului la nivel guvernamental si a favorizarii altor judete. „Ma surprinde atitudinea ministrului Transporturilor. Vreau sa cred ca exista reale motive pentru neinceperea lucrarilor. Mi-e teama insa ca la mijloc sunt interese politice. Bacaul este vazut la nivelul Guvernului ca judetul care a beneficiat de zeci de fonduri pe vremea PSD. Acum ar mai putea sta pe tusa, gindesc unii ministri. Noi nu avem reprezentant la nivel inalt iar Guvernul nu ne baga in seama. Bacaul nu are in echipa guvernamentala o persoana care sa reprezinte interesele judetului. si asta se vede”, spune Bogea.

Cladire revendicata

Autoritatile mai cred ca intarzierile sunt determinate si de interventia la Ministerul Culturii a unui urmas al familiei Sturdza care si-a exprimat ingrijorarea cu privire la soarta cladirii. Johannes Sturdza reclama intr-o adresa trimisa la minister ca autoritatile au interese ascunse si vor schimba destinatia imobilului. „Aceasta persoana spune ca motivul real al mutarii este interesul pe care l-a trezit cladirea unei persoane care doreste sa faca afaceri in acel spatiu. Lucru total eronat pe care l-am explicat celor de la Ministerul Culturii si de care s-au lamurit guvernantii”, spune Mitocariu.

Smecherii locale

Interesant de amintit este demersul facut de fosta conducere a Consiliului Judetean pentru atragerea fondurilor necesare consolidarii. Din lipsa de bani, CJ a trebuit sa introduca imobilul intr-un program finantat de Banca Mondiala, in baza unei garantii guvernamentale – ” Reducerea riscului seismic al constructiilor existente” . Pentru a primi fonduri, cladirii i s-a dat o destinatie temporara ” Spatii pentru desfasurarea activitatii de monitorizare si prevenire a dezastrelor si a actiunilor de salvare postseism” . Singura varianta de a atrage fonduri nerambursabile, acceptata de altfel de consilierii judeteni.

Ionel Palar, deputat PNL – „Au fost probleme cu inundatiile. si cred ca de aceea s-au aminat lucrarile. Cel putin explicatia aceasta am primit-o eu de la Minister. Noi speram sa ramana in picioare cladirea si sa reusim sa o consolidam pina in 2007. Poate si mai repede. E foarte trist intr-adevar ca nu reusim sa rezolvam problema mai repede mai ales ca este un obiectiv de o importanta majora.”

Catalina CHIFU

Adauga un comentariu

*