Alergia la ambrozie: simptome, diagnostic, tratament

Alergia la ambrozie este una dintre cele mai răspândite în România, cu atât mai mult cu cât polenul acestei plante este prezent în atmosferă de la începutul lui august, sau chiar din iulie, şi până când vremea se răceşte mai serios, în noiembrie. Din cauza încălzirii globale, durata în care ambrozia produce polen este din ce în ce mai lungă, deci creşte şi perioada în care persoanele alergice la ea au de suferit.

Cum se manifestă

Ambrozia poate provoca rinită alergică,  conjunctivită alergică şi astm alergic, la fel ca şi în cazul alergiilor la orice alt tip de polen. Simptomele pot fi foarte supărătoare:  de la strănut, congestie sau chiar obstrucţie nazală, rinoree, mâncărime nazală, până la mâncărime în urechi şi în cerul gurii, umflare şi înroşirea ochilor, pierderea treptată sau chiar totală a mirosului, dureri de cap şi de urechi, oboseală cronică, somnolenţă şi stare generală de rău, inclusiv răul astmatic (cu criză de tuse sau sufocare).

Cum ştii că este vorba despre o alergie şi nu despre o răceală

Reacţia alergică seamănă foarte tare cu o răceală obişnuită. Diferenţa principală în acest caz este lipsa febrei, dar şi faptul că alergia la ambrozie se manifestă prin simptome exacerbate. Dacă ai luat medicamente pentru răceală şi starea nu ţi s-a îmbunătăţit şi dacă şi în anii anteriori ai experimentat aceleaşi simptome în aceeaşi perioadă, este foarte posibil să fie vorba despre alergie, nu despre o viroză, aşa că este momentul să mergi la medic.

Diagnostic

Reacţiile alergice pot fi provocate de un număr extrem mare de alergeni, aşa că este destul de complicat să fie identificat exact acela care îţi provoacă probleme. Dacă prezinţi simptome dintre cele pe care ţi le-am descris anterior, precum strănut, nas înfundat, ochi care curg şi ustură, în perioada polenului de ambrozie, adică august-noiembrie, mergi la medicul specialist, pentru a fi testat. Pentru confirmarea alergiei la ambrozie se pot face două tipuri de teste: cutanate sau de sânge.

Testele cutanate – sunt cele mai utilizate teste alergologice. Acestea sunt folosite pentru alergenii din aer, printre care şi polenul, pentru alergenii alimentari, precum ouă, lapte, nuci, stridii, dar şi pentru identificarea alergiilor la medicamente.

Testele de sânge vizează identificarea în sânge a anticorpilor pe care organismul îi produce ca răspuns la un alergen. Testele de sânge sunt indicate în cazul persoanelor  cărora nu li se poate face un test cutanat din cauza unor probleme dermatologice sau a unor tratamente medicamentoase incompatibile cu această procedură, precum şi în cazul în care reacţiile alergice sunt extrem de severe.

Tratament

Tratamentul în cazul alergiei la ambrozie este alcătuit din două componente: tratamentul etiologic, care vizează sensibilitatea la alergen, este un tratament de desensibilizare, cu extracte alergenice standardizate, dar care durează extrem de mult şi tratamentul simptomelor, cu antihistaminice, spray-uri nazale şi, uneori, chiar cortizon sistemic.

Tratamentul simptomelor

Cele mai eficiente substanţe în tratarea simptomelor în cazul alergiei la ambrozie sunt, conform studiilor, antihistaminicele orale. Acestea acţionează asupra căilor inflamatorii responsabile de simptomele rinitei alergice, prezente în cazul alergiei la ambrozie. Antihistaminicele acţionează direct asupra sursei disconfortului şi ameliorează cele mai cunoscute simptome pentru o perioadă de până la 24 de ore.

Antihistaminicele orale tratează simptomele produse de eliberarea de histamină, precum secreţiile nazale, strănutul, mâncărimi la nivelul nasului şi simptome la nivelul ochilor. Antihistaminicele nu au efect pentru nasul înfundat. Acestea sunt recomandate în cazul persoanelor cu simptome uşoare, intermitente sau persistente şi pentru cele care preferă administrarea unei substanţe active pe care orală în favoarea unui spray intranazal.

Spray-urile nazale decongestionante eliberează rapid nasul înfundat şi ajută la eliminarea secreţiilor nazale. Singurul inconvenient al acestora este faptul că pot fi utilizate pe o perioadă limitată de timp, pentru cinci până la şapte zile, deoarece utilizarea prelungită poate agrava simptomele.

Prevenţie

Deşi este imposibil să nu ieşi din casă pe toată perioada în care ambrozia produce polen, există câteva lucruri pe care le poţi face şi care pot ameliora impactului alergenului în viaţa ta. Printre acestea se numără următoarele:

  • Evită activităţile în aer liber mai ales dimineaţa, când cantitatea de polen este mai mare
  • Păstrează ferestrele din locuinţă închise pe perioada zilei şi utilizează un aparat de aer condiţionat cu filtre speciale antialergeni
  • Fă duş imediat ce ai ajuns acasă şi pune toate hainele pe care le-ai purtat în maşina de spălat
  • Spală-ţi părul de fiecare dată când faci duş, deoarece este un mediu perfect pe care aderă polenul
  • Spală-te frecvent pe faţă şi pe mâini

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*