Talpa-gâștei, leac pentru inimă și depresie

Crește pe terenuri necultivate, iar frunzele ei imită conturul labelor de gâscă, de unde vine și denumirea populară – talpa-gâștei. Remediile din această plantă au efect sedativ, cicatrizant și sunt benefice în caz de boli cardiovasculare sau tulburări hormonale.

Numită în unele locuri și coada-leului, creasta-cocoșului sau somnișor, planta are proprietăţi relaxante şi calmante, reduce stresul şi anxietatea.
În scopuri medicinale, de la această plantă se folosesc părțile aeriene și înflorite. Acestea conțin un principiu amar (leonurina), ulei volatile, precum și vitaminele A, C și E.
Studiile recente au arătat că talpa-gâștei are proprietăți asemănătoare valerianei. Se folosește pentru reglarea bătăilor inimii, în tulburări de menopauză, liniștirea stărilor de sufocație și astmă.
Bun calmant cardiac
Talpa-gâştei acţionează ca antidepresiv, fiind un calmant cardiac foarte eficient. Prepară o infuzie din 15 g de plantă la 200 ml de apă clocotită şi ia 3-4 linguri pe zi. Planta poate fi folosită și sub formă de tinctură. Se prepară din 20 g de plantă la 100 g de alcool de 70 de grade, pe care îl laşi la macerat 7-8 zile. Ia 20-40 picături în puţină apă, de 2-3 ori pe zi, într-o cură de o lună de zile.
Recomandată femeilor aflate la menopauză
Ameliorează simptomele premenstruale și ale menopauzei, precum durerile de sâni, stările de iritabilitate, durerile de ovare. Pentru a scăpa de aceste simptome se recomandă ceaiul de talpa-gâștei. Adaugă 2 lingurițe de plantă uscată la o cană de apă clocotită. Lasă la infuzat pentru 10 minute și apoi bea câte 1-2 căni de ceai pe zi.
Combate disfuncțiile respiratorii
Ceaiul de talpa-gâștei poate fi consumat pentru a combate crizele astmatice, bronșita, precum și alte afecțiuni respiratorii. Pune la infuzat în 2 căni cu apă fiartă 2 linguriţe cu frunze de talpa-gâştei. Lasă 10-15 minute, filtrează şi consumă după ce se răceşte. Bea 1-2 căni pe zi.
Tratează depresia și anxietatea
Datorită efectului sedative și anxiolitic, talpa-gâștei este recomandată în stările de anxietate și depresie. Se face o cură cu infuzie combinată de talpa-gâștei, din care se bea câte o cană, de 4 ori pe zi. În jumătate de litru de apă se pun la macerat 3-4 lingurițe de talpa-gâștei mărunțită, timp de 8-10 ore, după care se filtrează.

Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă timp de 5 minute, după care se lasă să se răcească și se filtrează. În final, se amestecă cele 2 extracte, obținându-se aproximativ un litru de infuzie combinată de talpa-gâștei. Cura durează o lună și poate fi reluată, după alte 2 săptămâni de pauză.

Atenție!
Talpa-gâştei nu se administrează în timpul sarcinii şi alăptării. De asemenea, remediille din această plantă sunt interzise persoanelor care suferă de hipotensiune.
Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*