10 motive pentru care trebuie să vizitezi Malta

În Malta trebuie să ajungi cel puţin o dată în viaţă pentru apele de azur şi nisipul alb din Laguna Albastră, în insula Comino, să păşeşti pe străduţele vechi de peste 4.000 de ani ale oraşului medieval Medina, fosta capitală a Maltei, să-ţi alegi peşte proaspăt, prins în Mediterană, de pe tarabele pieţei de duminică din Marsaxlokk, să admiri răsăritul de pe terasa unei căsuţe cochete într-un sat pescăresc al insulei Gozo.

“Malta este o ţară formată din trei insule mai mari, insula principală, cu acelaşi nume, Gozo şi Comino. Pentru o vacanţă la plajă, nord-vestul Maltei şi Gozo sunt locurile în care trebuie să ajungi, iar dacă ai în plan să îmbini câteva ore de plajă cu vizite la muzee şi să simţi vibe-ul unui oraş cosmopolit, trebuie să îţi stabileşti cartierul general în capitala Valletta.

Îţi recomand să călătoreşti în Malta în extrasezon, când te vei bucura de temperaturi calde şi mult mai plăcute decât cele din ţară şi, pentru că biletele de avion şi cazarea sunt mai ieftine, vei avea o vacanţă fără griji la cele mai bune preţuri’’, spune Stefano Iervolino, reprezentantul agenţiei de turism Fly Go, pentru Ce se întâmplă, doctore?!

Bugetul pentru 3 nopţi de cazare şi hotelurile unde poţi locui. Poţi face o vacanţă în Malta la un preţ mediu de 380-430 de euro de persoană, pentru cazare şi zborurile cu avionul. În funcţie de perioadă şi disponibilitate, tarifele pot varia. Hotelurile unde te poţi caza: Hotel Valentina, Blubay Apartments, Preluna Hotel & Spa

“Dacă eşti interesat de un hotel de 5 stele, ai de unde alege în Malta,  iar asta pentru un buget de 550-650 de euro de persoană pentru un city-break de 3 nopţi, care include cazarea şi transportul cu avionul’’, adaugă specialistul.

Ce poţi vizita în Malta. Golful de aur, la apus, asta pentru a înţelege de unde îi vine numele acestui loc, care, însă, te va încânta şi pe timpul zilei cu plaja cu nisip Grota Albastră, una dintre atracţiile insulei Gozo, pentru care merită să faci o excursie de o zi, fiindcă vei vrea să vezi acest obiectiv atât la pas, din depărtare, de pe uscat, dar şi într-o plimbare cu barca pe lângă ţărm.

“În capitala Maltei, Valletta, trebuie să vizitezi Catedrala St. John, un monument baroc al cărei exterior te va surprinde, pentru că aduce mai mult cu un fort. Îndrăzneşte, pentru că în interior vei găsi cea mai cunoscută lucrare a lui Caravaggio şi o piesă de rezistenţă din patrimoniul maltez, Tăierea Capului Sf. Ion.

Cu siguranţă ai auzit de celebra piscină naturală Laguna Albastră, în care te poţi relaxa în vacanţa în Malta”, mai spune Stefano Iervolino.

Unde poţi face cumpărături sau te poţi relaxa. Valletta este cea mai potrivită destinaţie dacă eşti interesat de shopping, atât pentru suveniruri, bijuterii, cât şi pentru specialităţi culinare. Dacă cel nu vei vrea să faci cumpărături de haine din magazinele de lanţ, pentru că majoritatea brandurilor le găseşti şi la noi, îţi recomandăm să îţi aloci bugetul pentru zona culinară şi să te răsfeţi cu miere, dulceaţă de smochine, capere şi măsline, dar şi o specialitate malteză din brânză de capră sau oaie, numită gbejna, pe care o poţi transporta şi acasă.

În Malta, îţi poţi încărca bateriile oriunde, pe plajă, unde poţi face snorkeling în golful Paradise, Cirkewwa, în Laguna Albastră sau te poţi plimba cu barca în Grota Albastră. “Valletta este, de asemenea, un oraş plăcut în care te poţi relaxa după o sesiune de shopping sau de vizitat obiectivele turistice pe care le-ai pus pe lista ta de călătorie’’.

Unde te poţi relaxa. Locul ideal pentru picnic în Malta: Grădinile Buskett, cea mai verde zonă din micul arhipelag, situată în valea Wied Il-Luq, la sud de Rabat şi la est de Dingli. Celebrele grădini sunt casă pentru portocali, cactuşi, pini mediteraneeni şi chiparoşi, flori mediteraneene, chiar şi podgorii şi plantaţii de măslini şi lămâi.

“Dacă vizitezi Malta în luna iunie, nu rata festivalul L-Imnarja, dedicat Sfinţilor Petru şi Pavel, care are loc anual în Grădinile Buskett”, mai spune Stefano Iervolino.

Maltezii sunt pasionaţi de patiserie şi, chiar dacă nu ai ştii acest lucru, nu ai putea pleca de pe insulă fără să încerci aperitivul cel mai cunoscut Pastizz Ricotta, pentru că îl găseşti la tot pasul, la vânzătorii ambulanţi, în supermarketuri şi chiar în restaurante de lux şi în hotelurile de cinci stele.

Alături de Pastizz Ricotta, te poţi răcori cu un pahar de Kinnie, un suc acidulat uşor picant, din portocale amare şi ierburi aromatice.

Ce nu poţi rata în Malta. “În Malta nu trebuie să ratezi piscina naturală Laguna Albastră! Este ascunsă între două insule, Comino şi Cominotto, şi este înconjurată de stânci şi grote, fapt care i-a conferit, în trecut, statutul de refugiu pentru piraţi. Acum vei găsi acolo ape limpezi în care pot fi practicate diferite sporturi nautice”, adaugă Stefano Iervolino.

Cât costă o vizită la obiectivele turistice. Un obiectiv turistic care poate fi pe placul tuturor şi presupune un bilet de acces este Satul lui Popeye, unde un bilet de intrare este 10,5 euro.

Dacă stai doar 2-3 zile şi nu ai experienţă de condus pe stânga, aşa cum se circulă în Malta, este mai bine să nu închiriezi o maşină. Poţi însă apela cu încredere la transportul în comun. Oricum, pentru a ajunge în unele dintre cele mai frumoase locuri, precum insula Gozo şi Laguna Albastră, nu ai nevoie de maşină.

Care ar fi locul care ascunde cea mai frumoasă poveste. “Unul dintre cele mai romantice golfuri din Malta şi, în acelaşi timp, epicentrul party-urilor din Saint Julian, Spinola Bay este locul pe care niciun turist nu trebuie să îl rateze. E loc pentru oricine aici. Poţi admira iahturile care plutesc liniştit acostate în portul de agrement şi îţi recomand să îţi aloci câteva ore pentru o cină romantică la unul dintre numeroasele restaurante care oferă privelişti de neuitat asupra golfului sau te poţi distra până în zori la un party pe unul dintre vapoarele de pe apă”, concluzionează Stefano Iervolino.

Tipsuri pentru Malta. Există autocare speciale care te plimbă pe toată insula, iar preţul unei călătorii este de circa 1,5 euro.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*