Semnificatiile zilei de 12 mai

Astazi este Ziua Internationala a Asistentilor Medicali, instituita la initiativa Consiliului International al Asistentilor Medicali, creat in anul 1899. Data a fost aleasa in memoria Florencei Nightingale, fondatoarea primei scoli laice de asistenti medicali din lume, nascuta pe 12 mai. Cu ajutorul acestei zile, Organizatia Mondiala a Sanatatii vrea sa atraga atentia asupra serviciului de nursing ca fiind cel mai important in ingrijirea pacientilor. Asistența medicala este o activitate profesionala desfasurata in scopul promovarii si mentinerii sanatatii, prevenirii imbolnavirilor, a ingrijirii si recuperarii persoanelor bolnave si sanatoase de la conceptie pana la sfarsitul vietii.

In anul 113 este inaugurata, la Roma, “Columna lui Traian”, opera atribuita lui Apollodor din Damasc.

In 1581 este fondata Universitatea din Cluj, de catre de Stefan Báthory, principe al Transilvaniei si rege al Poloniei.

In 1941 inginerul german Konrad Zuse prezinta calculatorul Z3, primul calculator electromecanic programabil.

In 1942 are loc prima gazare in masa din lagarul de concentrare Auschwitz-Birkenau, in urma careia sunt ucisi 1.500 de evrei polonezi.

In 1943 este finalizata construirea cladirii Pentagonului.

In 1907 se naste Katherine Hepburn, actrita americana; in 1916, Constantin Ciopraga – critic si istoric literar român, membru de onoare al Academiei Române; in 1938, Dumitru Farcas – taragotist român; in 1942, Aurelian Andreescu – interpret român de muzica usoara; in 1964, Pierre Morel – regizor francez, iar in 1988, Marcelo Vieira – fotbalist brazilian.

In 1634 moare George Chapman, scriitor englez; in 1700, John Dryden – scriitor englez; in 1870, Eftimie Murgu – carturar român; in 1933, Jean Bart (Eugeniu P. Botez) – scriitor român, iar in 2014, Jacinto Convit – medic venezuelan si om de stiinta, dezvoltand un vaccin impotriva leprei.

Adauga un comentariu

*