Alungă oboseala cu ciuboțica-cucului

Prin lunile aprilie și mai, dealurile și poienile se împestrițează cu florile galbene de ciuboțica-cucului. Puțini știu că această plantă are proprietăţi terapeutice.

De la ciuboţica-cucului se pot folosi, în scopuri medicinale, florile, frunzele şi rădăcinile. Planta se administrează sub formă de ceai, infuzie, din frunze și flori, precum și decoct, din rădăcina mărunțită.
Sub formă de cataplasme calde se folosește extern. Se aplică pe locurile dureroase, având acțiune calmantă și cicatrizantă.
Unii fitoterapeuți recomandă ciuboțica-cucului pentru tratarea afecțiunilor respiratorii, a bronșitelor acute sau a pneumoniei în ultima fază.
Bună pentru cardiaci
Ceaiul de flori de ciuboțica-cucului are o influență liniștitoare asupra inimii și este recomandată persoanelor care se confruntă cu stări de oboseală, nervozitate și anxietate.
De asemenea, persoanele care au probleme cu somnul sau sunt stresate pot face un ceai din plantă care se prepară dintr-o lingură de flori la 250 ml apă fierbinte. Se bea de 2 ori pe zi, îndulcit cu miere.
Eficientă în tratarea bronșitei
Ceaiul de ciuboțica-cucului ajută în tratamentul bronșitei, fiind eficientă și în cazurile de tuberculoză.
Răceala și gripa poate fi tratată cu sirop de ciuboţica-cucului. Se taie mărunt o mână de rădăcină de plantă proaspătă și se pune într-un borcan de sticlă. Se adaugă o lingură de miere și se lasă la macerat aproximativ 3 săptămâni. Se strecoară și se ia câte o linguriță pe zi.
Atenție!
Nu se folosește în timpul sarcinii, deoarece stimulează contracțiile uterine. De asemenea, ea nu este recomandată persoanelor care suferă de orice formă de epilepsie, celor alergice la aspirină, ori celor care fac tratament cu anticoagulante.
Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*