Care sunt substanțele care dau cea mai puternică dependență

Substanțele indicate mai jos sunt cele mai puternice și totodată cele mai periculoase atunci când vine vorba despre dependență.

Problemele cauzate de produsele ce creează dependență sunt multiple și variate, astfel că oamenii de știință care au elaborat acest studiu au luat în calcul valoarea produselor pe piața neagră, ușurința cu care se crează dependența chiar și după o singură doză cât și efectul devastator ce îl au asupra organismului.

Astfel că, cercetătorul american David Nutt, alături de colegii săi din cadrul Universităţii din Bristol, au realizat următorul clasament:

Heroina

Despre această substanță se cunoaște faptul că este drogul care provoacă cea mai puternică dependenţă. Acest opiaceu imediat cum ajunge în sângele uman declanşează creşterea nivelului de dopamină cu peste 200%. De aici și până la un deces este un pas foarte mic mai ales dacă vorbim despre o supradoză.

Nicotina, substanța cel mai des folosită

După heroină următoarea substanță ce crează foarte ușor dependență este nicotina. Aceasta se regăsește în componența țigărilor, iar numărul fumătorilor este în creștere de la an la an, cel mai dramatic fiind faptul că tot mai mulți tineri devin consumatori ai acestei substanțe.

Alcoolul, binele ce face rău

Din acest clasament nu putea lipsi bineînțeles alcoolul, de la celebra licoare a lui Bahus până la tăriile clasice. Deși medicii recomandă consumarea unui pahar de vin la masă, în cantități mari acesta face mai mult rău decât bine.

Astfel că, și alcoolul produce efecte multiple asupra creierului. Unul dintre aceste efecte neplăcute este faptul că favorizează creşterea nivelului de dopamină, care poate atinge valori mai mari de până la 360%.

Cocaina, pericolul alb

Tot din categoria substanțelor care crează dependență nu putea lipsi nici cocaine, această substanţă afectează în mod direct nivelul de dopamină din creier.

Practic, cocaina împiedică neuronii să stopeze accesul dopaminei, declanşând reacţii anormale ale căilor de răspuns ale celulelor nervoase.

Prafurile ce oferă senzații unice și experiențe considerate ca fiind unice de către consumatori, își pune amprenta mai ales asupra sănătății creierului tău și îți distruge în timp orice pârghie de legătură cu realitatea.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*