Somnolență excesivă? Poate fi vorba de hipersomnie!

Nevoia imperioasă, incontrolabilă, de a dormi pe parcursul zilei și timpul prea lung dedicat somnului descrie hipersomnia, tulburare care are urmări asupra vieții personale și profesionale.

Tuturor ni se poate întâmpla să trecem uneori prin stări de somnolență ziua, de pildă, când nu am dormit suficient sau am avut un somn neodihnitor. La cei cu hipersomnie, această stare se menține. Medicii diagnostichează hipersomnia când somnolența excesivă există de cel puțin 1 lună, când apare zilnic (în contextul unui somn de noapte normal), perturbând activitatea socio-profesională a persoanei.

Pe lângă somnolența excesivă din timpul zilei și somnul prelungit, hipersomnia este însoțită de dificultatea la trezire (numită și „beția somnului”), sieste lungi, dar care nu reduc nevoia persoanei de a se odihni, oboseală constantă, greutăți de concentrare, scăderea vigilenței și a energiei.

Narcolepsia, o cauză

Există numeroși factori care duc la instalarea hipersomniilor. Una dintre ele este narcolepsia, o tulburare care are 4 simptome importante: accese subite de somn, pierderea bruscă a tonusului muscular (cataplexie), halucinații (vizuale, auditive sau tactile) și paralizii de somn. Narcolepsia este diagnosticată când atacurile de somn survin zilnic, cel puțin 3 luni.

Hipersomniile sunt și o consecință a apneei de somn, a bolilor cronice, a tulburărilor de ritm circadian, a sindromului picioarelor neliniștite, a unor tulburări psihice sau neurologice. Activitățile intense, munca în ture, consumul frecvent de alcool sau de droguri, excesul de cafea sau de tutun, precum și administrarea unor medicamente (antihistamice, antihipertensive) duc, de asemenea, la instalarea acestei tulburări.

Există și hipersomnie idiopatică (cu cauză necunoscută), care, în 80% din cazuri, se menține tot restul vieții (uneori, este posibilă vindecarea spontană după câțiva ani).

În ce constă tratamentul

Obiectivul terapiei în hipersomnie este atenuarea somnolenței excesive. Pentru diagnostic, medicul va indica mai multe teste, necesare atât pentru aflarea cauzei, cât și pentru tratamentul adaptat acesteia. Se pot prescrie psihostimulante pentru creșterea vigilenței și pentru combaterea somnolenței, și, mai rar, antidepresive. Pe lângă terapia medicamentoasă, pacientul primește și recomandări privitoare la somn, activitate fizică și alimentație.

TEST. Tu cum stai cu somnolența în timpul zilei?

Pentru a evalua nivelul de somnolență al unei persoane în timpul zilei, medicii pot recomanda scala Epworth.
Alege din următorul punctaj pe cel mai apropiat fiecărei situații:
0–nu ațipești sau adormi niciodată
1–probabilitate mică de a ațipi sau adormi
2– probabilitate moderată de a ațipi/adormi
3– probabilitate ridicată de a ațipi/adormi

1. Stai în fotoliu și citești
2. Privești la televizor
3. Ești pe scaun într-un loc public, fără a avea vreo activitate
4. Ești pasager într-un vehicul, 1 oră
5. Te întinzi în pat după-amiză
6. Ești așezat pe scaun și vorbești cu cineva
7. Stai pe scaun comod, fără băuturi alcoolice
8. Ești în trafic, conduci și oprești câteva minute

REZULTAT: Dacă ai obținut un punctaj mai mare de 10, înseamnă că te confrunți cu somnolență excesivă în timpul zilei.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*