Oregano, bun pentru răceală

Cunoscut ca ingredient în bucătărie, oregano poate fi folosit și ca remediu natural pentru diverse afecțiuni. Atât frunzele proaspete, cât și cele uscate conțin uleiuri volatile cu proprietăți tonifiante, carminative, diuretice, expectorante, antibacteriene și antioxidante.

Datorită proprietăților antioxidante și antiseptice, oregano poate fi un tratament eficient pentru răceala obișnuită. Dacă simți că ai răcit sau te doare gâtul, este suficient să adaugi 3 picături de ulei de oregano într-un pahar de suc proaspăt de portocale. Bea acest suc o dată pe zi, până când simptomele dispar. De asemenea, mai poți încerca ceaiul de oregano, care se găsește la magazinele cu produse naturiste și care este indicat în tratamentul răcelii și al infecțiilor sinusurilor. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de frunze uscate la 2 căni de apă fiartă și se beau 2-3 căni pe zi. Pentru a trata gripa, se recomandă să amesteci câteva picături de ulei de oregano într-un pahar cu apă, amestec pe care îl bei o dată pe zi, până când starea de sănătate se îmbunătățește.

Desfundă nasul

Oregano este un tratament bun pentru congestia nazală, deoarece funcționează ca un antihistaminic. Pentru a-ți ușura respirația, adaugă 3 picături de ulei de oregano la o jumătate de cană cu apă clocotită. Acoperă-ți capul cu un prosop din bumbac și inhalează vaporii care ies din amestec. Poți repeta procedeul de 2 ori pe zi.

Ameliorează crampele menstruale

Oregano poate fi folosit și ca un analgezic, mai ales în cazul durerilor menstruale. Pentru acest efect, poți mesteca câteva frunze proaspete de oregano de 3 ori pe zi. De asemenea, poți bea un ceai calmant, pe care îl prepari dintr-o jumătate de linguriță de oregano la o cană de apă fiartă. Bea acest ceai de două ori pe zi.

Înlătură paraziții intestinali

Dacă nu sunt depistați la timp, viermii intestinali pot cauza afecţiuni grave. Pentru a-i înlătura, folosește oregano uscat, cu rol antiparazitar. De asemenea, uleiul de oregano conține agenți microbieni, substanțe care s-au dovedit eficiente în tratarea paraziților dăunători. Adaugă 2 sau 3 picături de ulei de oregano într-un pahar cu apă și stoarce zeama de la o jumătate de lămâie. Bea acest amestec dimineața, pe stomacul gol.

Protejează inima

Această plantă aromatică este o sursă importantă de potasiu, care ajută la buna funcţionare a inimii și la reglarea tensiunii arteriale cauzate de aportul ridicat de sodiu. Antioxidanții prezenți în oregano ajută la prevenirea stresului și a bolilor cardiace. Bea zilnic 1 cană cu ceai de oregano, infuzie pe care o prepari dintr-o lingură de plantă la o cană de apă fiartă.

Stimulează apetitul

O serie de studii au arătat că oregano ajută la relaxarea tensiunii stomacale și stimulează pofta de mâncare. Diluează câteva picături de ulei de oregano în apa fierbinte şi fă o inhalaţie pentru a stimula creşterea apetitului. De asemenea, această plantă facilitează digestia și combate simptomele neplăcute precum balonarea şi flatulența.

Eficient în tratarea astmului

Bogat în carvacrol și flavonoide, compuși care ajută la curățarea plămânilor, oregano poate fi folosit și în tratarea astmului. Pentru suferinzii de astm, se recomandă un ceai de oregano îndulcit sau nu, de câteva ori pe zi. O altă opțiune constă în a extrage sucul din frunzele proaspete de oregano și de a bea câte 1 lingură pentru a ameliora tusea cronică.

Bine de știut!

Remediile pe bază de oregano nu sunt indicate femeilor însărcinate, deoarece pot da contracţii şi nici celor care alăptează.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*