Semnificatiile zilei de 27 februarie

Astazi este Ziua Internationala a Ursului Polar – un animal ce traieste in zona Oceanului Artic si este cel mai mare pradator intalnit pe uscat. In prezent vietuiesc peste 25.000 de exemplare, insa, pana in 2050, din cauza incalzirii globale, se estimeaza o reducere a numarului de exemplare de pana la de 30%.

Reducerea emisiilor de dioxid de carbon, reciclarea, educarea copiilor in spiritual responsabilitatţii fata de mediu, acestea sunt principalele ecouri ae organizatiilor de protective a animalelor, a gradinilor zoologice, a zonelor protejate Ursul polar este un important indicator al sanatatii ecosistemului arctic, disparitia lor fiind, de multe ori, un semn al “imbolnavirii” acestui ecosistem.

In 1477 este infiintata cea mai veche universiate din Scandinavia, in Uppsala, Suedia.

In 1626 este interzisa practicarea duelurilor printr-un edict promulgat de cardinalul Richelieu.

In 1900 este fondat clubul FC Bayern München.

In 1932 revista “Nature” publica un articol al lui James Chadwick despre existenta neutronului.

In 1951 intra in vigoare Amendamentul Constitutiei Americane care limita termenul prezidential la un maximum de 2 mandate.

In 1711 se naste Constantin Mavrocordat, domnitor al Tarii Românesti si al Moldovei; in 1902, John Steinbeck – scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1962 si al Premiului Pulitzer in 1940; in 1932, Elisabeth Taylor – actrita americana, iar in 1974, Colin Edwards -pilot de motociclism.

In 1920 moare Alexandru D. Xenopol, economist, filosof, istoric, scriitor român, autorul primei mari sinteze a istoriei românilor, considerat printre cei mai mari istorici români, alaturi de Nicolae Iorga; in 1926, Elena Teodorini – soprana româna; in 1936, Ivan Pavlov – fiziolog rus; in 1991, Dimitrie Mangeron – matematician român, membru corespondent al Academiei Române, iar in 2015, Leonard Nimoy – actor american.

Adauga un comentariu

*