Semnificatiile zilei de 18 decembrie

Astazi in România se sarbatoreaste Ziua Minoritatilor Nationale, desemnata in 1998. Demersul vine in urma adoptarii, in 1992, a “Declaratiei cu privire la drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, etnice, lingvistice si religioase”, de catre ONU.

Pe plan mondial, la 18 decembrie se serbeaza Ziua Migrantilor. In România traiesc 19 comunitati etnice, fiecare cu traditii culturale, lingvistice si religioase specifice. Politicile României in domeniul protectiei minoritatilor au fost recunoscute la nivel international ca model in materie, legislatia româneasca asigurand o protectie la cele mai inalte standarde internationale. România participa activ la eforturile comunitatii internationale in domeniul combaterii fenomenelor precum nationalismul, discriminarea rasiala, xenofobia sau antisemitismul.

In 1973 Adunarea Generala a ONU adopta limba araba ca limba oficiala a sa si aceasta data este declarata “Ziua limbii arabe”.

In 1979 este adoptata, de catre Adunarea Generala a ONU, Conventia ce apara femeia impotriva discriminarii in domeniul politic, economic, social si cultural, iar România ratificand aceasta Conventie in 1982.

In 1990 se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana.

In 1878 se naste Iosif Vissarionovici Stalin, om politic sovietic si revolutionar bolsevic; in 1925, Vasile Veselovski – compozitor de muzica usoara; in 1946, Steven Spielberg – regizor american; in 1963, Brad Pitt – actor american; in 1978, Katie Holmes – actrita americana, iar in 1980, Christina Aguilera – cantareata si actrita americana.

In 1803 moare Johann Gottfried Herder, filozof, critic literar si estetician german; in 1846, Veniamin Costache – carturar, traducator si poet român, mitropolit al Moldovei; in 1993, Gheorghe Cozorici – actor român de teatru si film; in 1995, Konrad Zuse, cercetator german, pionier al informaticii; in 2011, Vaclav Havel – fost presedinte al Cehoslovaciei, iar in 2016, Zsa Zsa Gabor – actrta de film de origine maghiara.

Adauga un comentariu

*