Semnificatiile zilei de 2 decembrie

Astazi este Ziua Internationala pentru Abolirea Sclaviei, adoptata in 1986, de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite. Data a fost aleasa spre a marca adoptarea, in 1949, a Conventiei pentru suprimarea traficului de persoane si a exploatarii prostitutiei.

Scopul acestei zile este de a eradica formele contemporane de sclavie precum traficul de persoane si organe umane, exploatarea sexuala, munca fortata, exploatarea copiilor prin munca, recrutarea fortata a copiilor pentru a-i utiliza in conflictele armate, vanzarea de copii, casatoria fortata, vanzarea femeilor si multe altele. Fenomenul muncii fortate este foarte ingrijorator la nivel mondial, insumand peste 20 de milioane de victime care creeaza profituri ilegale de peste 150 de miliarde de dolari anual in economia privata. In privinta exploatarii copiilor prin munca, datele UNICEF arata ca un copil din sase este exploatat economic prin munca, in conditiile in care Conventia ONU privind Drepturile Copilului recunoaste „dreptul copilului de a fi protejat impotriva exploatarii economice si de a nu fi constrans la vreo munca ce comporta vreun risc potential sau care este susceptibila sa ii compromita educatia ori sa ii dauneze sanatatii sau dezvoltarii sale fizice, mentale, spirituale, morale ori sociale”.

In 1845 ia fiinta „Societatea studentilor români” de la Paris, in frunte cu Ion Ghica, C. A. Rosetti si Scarlat Vârnav.

In 1901 King Camp Gillette inventeaza primul aparat de ras de siguranta cu lama care ii poarta numele pana in prezent.

In 1915 Albert Einstein publica teoria relativitatii generalizata.

In 1942 are loc prima explozie nucleara in lant controlata, la Universitatea din Chicago, SUA.

In 1971 iau fiinta Emiratelor Arabe Unite, odata cu unirea emiratelor Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Sharjah si Umm al-Qaiwain.

In 2015 are loc cel mai grav atentat de pe teritoriul SUA, dupa eveimentele din 11 septembrie 2001, in timpul caruia 14 persoane sunt ucise intr-un atac terorist la San Bernardino, California.

In 1935 se naste Nicolae Labiș, poet român; in 1936, Mitica Popescu – actor român; in 1940, Cornel Fugaru – compozitor si cantaret român de muzica usoara; in 1946, Gianni Versace – creator de moda italian; in 1957, Edi Petroșel – artist muzician român, membru al formatiei “Holograf”; in 1973, Monica Seles – jucatoare de tenis de origine iugoslava, iar in 1978, Nelly Furtado – solista-compozitor de origine canadiana.

In 1814 moare Marchizul de Sade, scriitor francez; in 1950, Dinu Lipatti – compozitor si pianist român, iar in 1998, Ilie Cleopa – parinte Arhimandrit, „duhovnic al Moldovei”.

Adauga un comentariu

*