Semnificatiile zilei de 23 noiembrie

Astazi este Ziua Economistului si a Profesorului Economist, desemnata in 1997 de Asociatia Generala a Economistilor din Romania (AGER). Data a fost aleasa spre a celebra deschiderea primului curs universitar de economie politica din tara noastra, in 1843 la Academia Mihaileana din Iasi, sustinut de profesorul Ion Ghica, cu tema „Despre importanta (insemnatatea) economiei politice”. Ion Ghica, mare dascal economist si mare om de cultura, a predat la Academia Mihaileana din Iasi cursuri de geometrie descriptiva, geologie si mineralogie. In prezent, economistul este, in mare masura, un „vizionar”, avand un rol important in circulatia banilor pe piaţa monetara. Rezultatele muncii economistului se vad, in genere, in rezultatele financiare ale jucatorilor de pe piata.

In 1864 se inaugureaza Muzeul National de Antichitati din Bucuresti, care avea in colectie piesele Tezaurului de la Pietroasa, care in 1990 isi schimba numele in Institutul de Arheologie „Vasile Parvan” al Academiei Române.

In 1889 este instalat primul tonomat din lume, intr-un cazinou din San Francisco.

In 2003 presedintele Georgiei, Eduard Șevarnadze, demisioneaza, in urma protestelor din timpul Revolutiei Trandafirilor.

In 1754 se naste Abraham Baldwin, politician american, unul dintre parintii fondatori ai Statelor Unite ale Americii; in 1888, Harpo Marx – actor si comediant american; in 1941, Franco Nero – actor italian; in 1953, Lucian Perța – poet român, iar in 1992, Miley Ray Cyrus – cantareata si actrita amercana.

In 1923 moare Urmuz (Dimitrie Demetrescu Buzau), scriitor român de avangarda; in 1976, André Malraux – scriitor, ziarist si om politic francez; in 2006, Philippe Noiret – actor francez, iar in 2012, Larry Hagman – actor american.

Adauga un comentariu

*