Semnificatiile zilei de 13 noiembrie

Astazi este Ziua Internationala a Mimului si Ziua Internationala a Educatiei Copiilor Nevazatori.

Ziua Internationala a Mimului este insituita in 1998, la initiativa Institutului International de Teatru. A fost Anul International al Mimului, ce a marcat centenarul nasterii francezului Étienne Decroux – fondatorul artei “mimului corporal” sau a “mimului pur”. Mima si pantomima reprezinta un gen de arta dramatica exprimata doar prin miscari expresive ale corpului si aparut in Grecia secolului V i.Hr. Printre mimii celebri se numara Jean Gaspard Debureau, Étienne Decroux (care a creat un limbaj sistematic al gesturilor) si Marcel Marceau. In România, singurul teatru de mima si pantomima este Teatrul Masca din Bucuresti care a dezvoltat toate tehnicile in domeniu. Aici intalnim pantomima alba, in linia lui Ladislav Fialka, in care gestul traduce cuvantul. Spre deosebire de stilul impus de Marcel Marceau, care foloseste gesturi-simbol usor de recunoscut si decodificat, in pantomima alba cuvantul gest se impune de la sine si permite exprimarea unei game mai largi de situati si trairi.

Ziua Internationala a Educatiei Copiilor Nevazatori a fost marcata in 1946. Data a fost aleasa spre a-i aduce un omagiu pedagogului francez Valentin Hauy, intemeietorul primei scoali de nevazatori din lume, la Paris, in 1784, sub dictonul “lumina pentru o copilarie sub aspectul intunericului”. Statisticile spun ca, in prezent, peste 400 de milioane de oameni au deficiente de vedere. Potrivit Organizației Mondiale a Sanatatii, 45 de milioane de oameni sunt complet orbi, iar la fiecare minut, orbeste un copil. In România sunt integistrati peste 10 mii de orbi si slab vazatori.

In 1805 ia nastere „hot dog”-ul, inventat de Johann Georg Lehner.
In 1907 are loc primul zbor din lume cu un elicopter, pilotat de inginerul francez Paul Cornu, aparat ce cantarea 260 de kilograme si s-a mentinut in aer 20 de secunde la o inaltime de 30 cm.
In 1954 are loc prima cupa mondiala de rugby, castigata de Anglia care a invins Franta, in finala disputata la Paris.
In 1990 este scrisa prima pagina World Wide Web.

In 1983 se naste Reuven Rubin, pictor israelian, de origine evreu român, primul reprezentant diplomatic, cu rang de ministru plenipotentiar, al statului Israel in România; in 1941, Dack Rambo – actor american, interpretul personajului Jack Ewing din serialul Dallas; in 1955, Whoopi Goldberg – actrita americana, iar in 1964, Christian Tamas – scriitor, filosof, orientalist si traducator român.

In 1868 moare Gioacchino Rossini, compozitor italian de opera; in 1988, Vlad Georgescu – istoric, politolog, jurnalist, profesor universitar, director al postului de Radio „Europa libera” din München; in 2002, Alexandru Dragomir – filosof roman, iar in 2005, Eddie Guerrero – wrestler american de origine mexicana.

Adauga un comentariu

*