Ce pericole se ascund în spatele unei anemii

Atunci când în organismul tău anumite mecanisme nu funcționează corespunzător se creează mediul propice pentru a se dezvolta o anemie. Deși pare ceva minor sau trecător, o simplă anemie poate fi începutul anumitor boli serioase.

Tenul palid, prezența durerilor de cap, lipsa energiei și a unui somn calitativ cât și cantitativ pot fi doar câteva semnale ale prezenței anemiei.

De regulă, atunci când fierul lipsește din organism apare și anemia, însă nu este o regulă acest aspect. Mineralele și vitaminele joacă un rol important pentru sănătatea ta, astfel că lipsa oricărui element poate da întregul organism peste cap.

În termeni medicali, anemia reprezintă o scădere a concentrației de hemoglobină din sânge, proteină complexă care conține fier și este componenta principală a globulelor roșii din sânge, hematiile.

Anemia și temperatura corporală

Deși de cele mai multe ori se petrece în lipsa fierului, se poate ca simptomele instalării ei să fie și prin prezența mâinilor și picioarelor reci și amorțite, o temperatură scăzută a corpului. În plus, pot fi prezente și alte simptome precum dificultăți de respirație sau dureri al nivelul pieptului.

O anemie netratată corespunzător poate duce la instalarea anumitor boli:

Leucemia, boala celulelor din sânge

Din păcate această boală face parte din grupul afecțiunilor hematologice ce apare în momentul în care leucocitele se înmulțesc într-un mod rapid și malign.

Celulele din sânge sunt date peste cap, iar activitatea lor este resimțită de către corpul uman precum un atac la sistemul imunitar.

O altă problemă de sănătate ce poate fi depistată din cauza unei anemii este insuficiența renală cronică, afecțiune caracterizată de diminuarea capacității rinichilor de a filtra.

Ciroza hepatică îți poate pune viața în pericol

Fiind stadiul final de evoluție al hepatitei cronice adică o inflamare a ficatului ce se petrece printr-o evoluție lentă și de durată.

Anumite vicii precum consumul excesiv de alcool și tutun sau de medicamente poate contribui la degradarea ficatului, astfel că acesta nu mai poate funcționa corespunzător.

La polul opus al anemiilor se află excesul de vitamine prezente în corp. Un surplus de vitamina A în organism poate afecta iremediabil ficatul.

Anemia afectează sistemul imunitar

De exemplu intoleranța la gluten favorizează apariția bolii celiace, o afecțiune a sistemului imun în care apar leziuni la nivelul intestinului subțire.

Chiar dacă organismul uman este un mecanism complex, este suficient un mic ingredient să nu fie în parametri optimi pentru a da peste cap totul.

O altă problemă ce se poate petrece în corpul tău pe seama unei anemii este artrita reumatoidă, afecțiune ce se manifestă prin inflamația unei articulații în urma unei infecții sau  ca răspuns a îmbătrânirii organismului.

Această problemă apare mai ales după vârsta de 40 de ani, în special la femei.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*