Busuiocul, remediu natural pentru numeroase afecţiuni

Folosit în bucătărie, busuiocul a devenit și o alternativă terapeutică în mai multe tipuri de afecțiuni. Tulburările digestive sau problemele respiratorii sunt doar câteva dintre afecțiunile care pot fi tratate cu busuioc.

Busuiocul furnizează o cantitate bună de vitamina A și C, dar și de acid rosmarinic. De asemenea, este o sursă excelentă de calciu și fosfor, minerale esentiale pentru dezvoltarea țesuturilor osoase, a dinților, rinichilor, sistemului imunitar, ritmului cardiac și contracțiilor musculare.

De asemenea, busuiocul conține cantități importante de vitamina K (anticoagulantă), vitamină necesară fabricării proteinelor ce participă la coagularea sângelui. Această vitamină joacă un rol important și în fortifierea oaselor.

Luptă cu virusurile

Ceaiul de busuioc este un antigripal foarte puternic și un remediu bun împotriva răcelilor. Frunzele și florile pot fi utilizate sub formă de suc, ceai sau decoct pentru ameliorarea febrei și a racelilor. Infuzia preparată dintr-o lingură de frunze, la o cană cu apă, se bea după mesele principale. Se poate prepara și o tinctură din 10 g plantă la 100 ml alcool de 70 de grade, prin macerare timp de 8 zile. Se iau 40-50 de picături, după mesele principale.

Alină durerile reumatice

Ceaiul de busuioc e recomandat şi celor care suferă de artrită reumatoidă. Flavonoidele şi compuşii volatili din compoziţia frunzelor de busuioc au efecte antiinflamatoare, ce contribuie la redobândirea mobilităţii încheieturilor, reducând durerea. Ai nevoie de 1 lingură de plantă uscată sau 5-6 frunze proaspete ce se pun la infuzat 10 minute într-o cană cu apă fierbinte. Se strecoară şi se bea câte o cană de 3 ori pe zi.

La fel de utile sunt şi băile terapeutice. Într-o cadă cu apă caldă se pun 2 litri de infuzie de busuioc (obţinută din 2 mâini de busuioc). Baia durează 20 de minute şi se repetă de măcar 2 ori pe săptămână.

Tratează afecţiunile pielii

Pentru tratarea oricărei afecţiuni a pielii poți încerca alifia de busuioc. Se pune la fiert o mână de busuioc într-o jumătate de kilogram de untură proaspătă. Se lasă la răcit şi a doua zi se încălzeşte iar, pentru a se putea strecura. Se amestecă untura strecurată cu o lingură cu ceară de albine topită şi două linguri cu miere. Amestecul se omogenizează bine și se aplică pe față.

Combate ulcerul gastric

Bun stimulent al digestiei, busuiocul absoarbe gazele intestinale şi acţionează ca un pansament gastric. Pentru aceasta se ia o lingură de semințe de busuioc, se macină prin râșnița de cafea și se prepară precum cafeaua. Se obține o cafea din busuioc cu care poți vindeca chiar și cele mai severe ulcere gastrice.

Previne infarctul

Specialiștii susțin că folosirea zilnică a busuiocului duce la protejarea arterelor coronare de depunerile de colesterol, dar ajută și la ținerea sub control a tensiunii arteriale.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*