Ce analize e bine să îți faci înainte de a rămâne însărcinată

Evaluarea stării de sănătate este foarte importantă pentru femeia care vrea să aducă pe lume un copil. Anumite boli pot fi depistate şi tratate la timp, înlăturând unele complicaţii atât pentru mamă, cât şi pentru făt.

Înainte de a deveni părinţi, medicii recomandă ca ambii parteneri să adopte un stil de viaţă sănătos, care implică renunţarea la fumat, alcool şi alegerea unei diete echilibrate. Dacă viitoarea mamă are probleme cu dantura, este de preferat şi un consult stomatologic, pentru că anumite intervenţii, cum ar fi radiografiile şi anesteziile locale, nu se pot realiza în timpul sarcinii. La controlul ginecologic antepremergător sarcinii, se impune efectuarea unui test Papanicolau şi un examen al secreţiilor vaginale.

HIV şi sifilis, analize obligatorii

Într-o primă etapă, sunt recomandate analizele uzuale de sânge, care includ: hemoleucograma, Rh-ul şi grupa de sânge, glicemia, colesterolul, trigliceridele, creatinina, calcemia, transaminazele şi VSH. Sunt esenţiale analizele pentru sifilis (VDRL) şi HIV, transmiterea lor la făt având consecinţe dramatice. De asemenea, nu trebuie neglijate sumarul de urină şi urocultura. Urocultura poate depista o eventuală infecţie urinară, care trebuie neapărat tratată, existând riscul unei naşteri premature.

Rubeola dă malformaţii fătului

Pentru o sarcină sănătoasă, sunt necesare şi unele analize suplimentare: citomegalovirus, rubeolă şi dozări anticorpi pentru zoonoze (mai ales pentru toxoplasmoză şi listerioză). Toxoplasmoza poate duce la avort, anomalii cerebrale sau leziuni oculare, iar listerioza poate fi responsabilă de avort, naştere prematură sau moartea fătului în uter. Rubeola este o boală deosebit de gravă în sarcină, pentru că virusul poate trece prin cordonul ombilical, afectând fătul printr-o posibilă orbire sau malformaţii congenitale ale inimii. Citomegalovirusul transmis copilului se traduce prin retard psihomotor şi surditate.

Chlamydia determină conjunctivită

O posibilă infecţie cu chlamydia creşte probabilitatea de naştere prematură sau de rupere prematură a membranelor. Copilul care ”moşteneşte“ această boală poate avea la naştere conjuctivită sau pneumonie, în cazul în care a fost vorba de o sarcina normală. De asemenea, infecţiile cu mycoplasma şi ureaplasma pot da infecţii urogenitale, punând în pericol scarcina. Nu trebuie neglijată nici serologia hepatitelor B şi C: oricare dintre aceste virusuri impune precauţii, copilul trebuind să primească tratament în primele ore după naştere.

Când e nevoie de teste genetice

Înainte de conceperea unui copil, este esenţială cunoaşterea trecutului medical al celor doi viitori părinţi. Astfel, dacă există cazuri de malformaţii la rudele de gradul doi sau trei, sunt necesare unele teste genetice pentru identificarea unor posibile riscuri de transmitere la făt. O astfel de boală moştenită genetic este fibroza chistică, caracterizată prin secretarea unui mucus de către glandele intestinului, ale pancreasului şi ale bronhiilor.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*