Surse mai puțin știute de vitamine

Problemele grave de sănătate pot fi cauzate de aportul insuficient de vitamine. Astfel, carențele duc la stări de oboseală, insomnie și la scăderea imunității. Majoritatea vitaminelor pot fi însă procurate din surse naturale, la îndemână.

Vitaminele sunt elemente-cheie pentru sănătate. Acestea se găsesc în majoritatea alimentelor şi sunt absolut necesare pentru dezvoltarea, menţinerea vitalităţii şi bunăstarea generală a organismului. Cea mai bună modalitate de a asimila cantitatea necesară de nutrimente este de a avea o dietă corectă și echilibrată.

Vitamina A

Este responsabilă pentru sănătatea ochilor, pielii, dinților, părului. Este necesară pentru imunitate. Printre alimentele bogate în vitamina A sunt: ficatul de vită, rinichii, ouăle, brânza, uleiul de pește, legumele și fructele portocalii, legumele verzi.

Vitamine din Grupul B

Sunt implicate în numeroase procese metabolice, în special ale sistemului nervos şi imunitar şi în asimilarea substanţelor nutritive: zaharuri, proteine, grăsimi. Deficitele vitaminelor B se asociază cu afecţiuni diverse precum: anemii, neuropatii, psihoze şi depresii, modificări ale pielii.

B1

Ajută la transformarea zahărului din sânge în energie. Este esențială pentru sistemul nervos, cardiovascular și muscular. Cele mai bune surse de vitamina B1 sunt drojdia de bere și ficatul de vită. Aceasta se mai găsește și în carnea de porc, cerealele integrale, germenii de grâu, fasolea, semințele de floarea soarelui, alunele și nucile.

B2 și B3

Vitamina B2, numită și riboflavina, are o mulțime de beneficii pentru organism. Un rol principal al acestui element nutritiv este de a ajuta cu producția de energie la nivel celular. La fel de importantă pentru tegumente este și vitamina B3, având rolul de a preveni foarte multe din problemele pielii sensibile. Vitaminele B2 și B3 sunt concentrate în ficat de vită, rinichi și inimă. Mențin integritatea pielii, părului, membranelor mucoase, ochiului și sistemului nervos.

B5 și B6

Necesară producției de energie și reglării metabolismului grăsimilor, vitamina B5 ajută la producerea hormonilor antistres și la menținerea sănătății tegumentelor și a părului. Vitamina B6 are un rol foarte important în buna funcționare a sistemului nervos și imunitar, iar lipsa ei. Cele mai bune surse sunt drojdia de bere, porumbul, conopida, varza, roșiile, carnea de vită (în special ficatul și rinichii), carnea de curcan, cartofii, pâinea din cereale integrale.

B7 și B9

B7 contribuie la metabolismul proteinelor, glucidelor și lipidelor. Efectul ei benefic constă în faptul că ameliorează durerile musculare consecutive oboselii și contribuie la menținerea pielii. Totodată, vitamina B7 amână încărunțirea părului. Vitamina B9 are rol în metabolismul proteinelor. Carența acestei vitamine duce la tulburări nervoase, iritabilitate și la scăderea puterii de concentrare și a celei de memorare. Cele mai bune surse sunt: legumele cu frunze verzi, fasole, mazăre, linte, gălbenuş de ou, drojdie de bere, lactate, cereale, seminţe, carne de pasăre şi organe, fructe în coajă lemnoasă, citrice, banane.

B12

Pentru a utiliza proteinele din organism ai nevoie de vitamina B12. Ea ajută la transportul oxigenului în sânge, deci, este esențială pentru producerea de energie. De asemenea, vitamina B12 contribuie la dezvoltarea fizică, la creșterea poftei de mâncare și a greutății corporale. Se găsește cu precădere în produsele de origine animală: carne de pui, vită, porc, mai ales în ficat, lapte, ouă, fructe de mare.

Vitamina D

Vitamina D ajută la o mai bună absorbţie a calciului din alimente. În cazul vârstnicilor, o doză zilnică de vitamina D ajută la prevenirea fracturilor şi împiedică fragilizarea oaselor, iar la copii ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos şi la prevenirea rahitismului, afecţiune ce se manifestă prin arcuirea picioarelor, genunchi mari şi oase fragile, predispuse la fracturi. Vitamina D se găsește în produsele lactate, ouă, ficat și pește.

Vitamina E

Este cunoscută ca vitamina pentru fertilitate. Aceasta contribuie la menținerea unui sistem circulator sănătos, ajutând la vindecarea rănilor. Vitamina E protejează celulele roșii și previne distrugerea vitaminelor A și C.
Surse bogate de vitamina E sunt uleiurile vegetale (soia, porumb, floarea soarelui), germeni de grâu, morcovi, nuci și legume cu frunze verzi.

Vitamina K
Vitamina K este necesară pentru coagularea sângelui. Ea are un rol important și în funcționarea corectă a rinichilor. Surse bogate de vitamina K sunt legumele cu frunze verde închis, spanac, brocoli, laptuci, varză, ceai verde. Ea mai poate fi găsită în ovăz, grâu integral, mazăre proaspătă, ouă și produse lactate.
Află AICI cum îţi dai seama dacă ai lipsă de vitamine şi minerale

Vitamine de care au nevoie femeile

Vitamina D e necesară în proporţie de 600 IU zilnic (IU înseamnă unităţi internaţionale, unde o unitate e echivalentul a 40 de miligrame). Pe lângă cele 15 minute de soare, consumă 100 de grame de peşte gras sau 3 ouă pe săptămână.

Zilnic, ai nevoie de 1,3 miligrame de vitamina B6, 2,4 micrograme (mcg) de vitamina B12 (2,6 mcg pentru femeile însărcinate şi 2,8 mcg pentru cele care alăptează), 15 miligrame de vitamina E. Vitamina A e necesară în proporţie de 2.300 IU zilnic, adică dintr-o lingură de ulei şi o lingură de fructe oleaginoase.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*