Semnele lipsei de vitamine şi minerale ţi se citesc pe faţă!

Carenţa de vitamine şi minerale este des întâlnită, mai ales la început de primăvară, când organismul este mai predispus la viroze şi alergii. După o iarnă în care ne-am privat de verdeţuri, legume şi fructe bogate în substanţe nutritive, o cură de vitaminizare este bine-venită şi chiar recomandată de medici.

Dar cum ne putem da seama că ne lipsesc anumite vitamine şi minerale? Pe lângă analizele care pot stabili cu certitudine de ce vitamine duce lipsă organismul, putem acorda atenţie chipului nostru, care ne poate dezvălui acest lucru.

Iată care sunt semnele carenţei de vitamine şi minerale care se citesc pe faţa noastră!

Pielea palidă – poate fi un semn al deficienţei de vitamina B12. Aportul insuficient al acestei vitamine poate duce la oboseală, astenie şi paloarea pielii. Consumă din belşug alimente care conţin această vitamină – precum carnea de pui, porc, vită, lactate, ouă, ton, somon, scoici, midii – şi apelează la suplimente alimentare, dar numai la recomandarea medicului.

Ochii umflaţi – e un semn că organismului tău îi lipseşte iodul, pe care îl găseşti în sarea iodată, dar şi în fructele de mare, lactate sau chiar în pâine. Vezi aici care sunt cele mai bune surse naturale de iod!

Gingiile care sângerează – indică o carenţă de vitamina C, care duce la afecţiuni dentare, slpbirea sistemului imunitar şi crampe musculare. Consumă mai multe citrice ((portocale, lămâi, lime, grepfrut, pomelo) şi alimente bogate în vitamina C, precum ardeiul gras, pătrunjelul, broccoli, conopida, căpşunile, roşiile, cartofii, varza de Bruxelles.

Buzele fără culoare – pot semnala un nivel scăzut de fier în sânge. Tensiunea arterială scăzută şi răcelile frecvente sunt alte simptome ale carenţei de fier. Consumă mai multă carne (vezi aici o listă cu alimentele bogate în fier) şi evită sau redu cantitativ o perioadă alimentele care conţin mult calciu.

Părul uscat – însoţit de apariţia mătreţii poate fi un semn al lipsei de biotină, cunoscută drept vitamina B7. Adesea, este o consecinţă a administrării de antibiotice pe termen lung. Pentru a aduce la normal nivelul de vitamina B7, consumă mai multă carne (preferabil slabă, de peşte, pui, curcan), legume şi fructe. Evită să ţii o cură de slăbire dacă ai o astfel de deficienţă. Descoperă aici care sunt cele mai bune surse naturale de vitamina B7!

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*