Semnificatiile zilei de 29 iunie

Astazi, la nivel international, se serbeaza Ziua Dunarii, iar in România este marcata Ziua Penitenciarelor.

Astazi este Ziua Internationala a Dunarii, initiata in 2004 de catre Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), impreuna cu tarile dunarene. Data a fost aleasa spre a marcha semnarea, in 1994, a “Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea”, la Sofia, Bulgaria. ICPDR este un organ transnational, ce are ca obiective realizarea unui management al apei unic pentru intregul spatiu dunarean. In toate cele 14 state dunarene au loc manifestari dedicate acestei zile, spre a marca dorinta statelor de a adopta măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului Dunărea, fie ca ne referim la fenomene extreme (seceta, inundatii), fie ca este vorba despre poluari accidentale.

Ziua Penitenciarului, marcata in 2004, este ziua in care este serbat personalul din sistemul administratiei penitenciare. Astfel, Administratia Nationala a Penitenciarelor organizeaza “Porti deschise”, dar si o serie de manifestari menite sa sensibilizeze societatea civila in legatura cu problematica reintegrarii sociale a persoanelor private de libertate, sa asigure reprezentativitatea muncii desfasurate de personalul din penitenciare si sa promoveze imaginea obiectiva a sistemului penitenciar.

Din 1521 dateaza catre Johannes Benkner, judele Brasovului, reprezentand primul text pastrat redactat in limba româna, cu caractere slavone.

In 1613 ia foc teatrul londonez „Globe” in timpul unei reprezentatii cu piesa lui Shakespeare “Henry al VIII-lea”.

In 1866 Parlamentul României adopta prima constitutie a tarii, una dintre cele mai avansate ale acelor timpuri.

In 1793 se naste Josef Ressel, silvicultor austriac si inventatorul elicei; in 1819, Nicolae Balcescu – istoric, scriitor si revolutionar român;in 1886, Robert Schuman – om de stat germano – francez, ministru de externe, prim-ministru, presedinte al Parlamentului European; in 1891, Petre Andrei – filosof, sociolog si politician român; in 1893, Demostene Botez – poet român; in 1900, Antoine de Saint-Exupéry – scriitor francez, iar in 1978, Nicole Scherzinger, cantareata americana.

In 1895 moare Thomas Henry Huxley, biolog si om de stiinta britanic; in 1940, Paul Klee – artist plastic elvetian; in 1990, Irving Wallace – scriitor american; in 1995, Lana Turner – actrita americana de film, iar in 2003, Katharine Hepburn – actrita americana.

Adauga un comentariu

*