Ca să fii adaptat și fericit, ai nevoie de inteligență emoțională

Chiar așa: ce este inteligența emoțională? Ce e cu accentul pus pe emoții și de ce ce trebuie să fim atenție la ele? Inteligență emoțională… Sună foarte pretențios, nu-i așa? Ei bine, chiar dacă sună pretențios, e cazul să-i dăm atenție, pentru că este importantă. Nu e deloc un moft.

Oamenii care au o inteligență emoțională ridicată, se descurcă mai bine la serviciu, în viața de familie și își cresc copiii într-un mod care le permite acestora să se dezvolte armonios și să fie, la rândul lor, inteligenți emoțional. 

Acest tip de inteligență nu e în genele noastre, însă. Inteligența rațională, capacitatea de a rezolva probleme de matematică sau de alt gen este, într-o anumită măsură, înscrisă în gene.

Dar și dacă ai crescut într-o familie săracă și educația nu ți-a fost accesibilă, și acest tip de inteligență poate fi cultivat și dezvoltat.

Nimic nu este definitiv, creierul nostru este foarte plastic. Și, mai ales în copilărie și adolescență, îl putem forma în sensul cel bun.

Inteligența emoțională, un concept modern

Inteligența emoțională este conceptul discutat de psihologul american Martin Seligman. Ea presupune capacitatea de a înțelege, de a descifra emoțiile proprii și pe ale altora și de a le folosi pentru a coopera și rezolva împreună problemele vieții.

Poate că vi se pare de la sine înțeles, dar sunt nenumărați oameni care nu pot spune cu exactitate dacă ceea ce simt într-un anumit moment este furie, iritare, ură, descumpănire…

Ei nu știu să identifice emoțiile proprii, se lasă dominați de ele și pierd meciuri importante pe teren social și familial. Dacă tu nu știi ce efect are asupra ta absența emoțională a celuilalt în cuplu – de exemplu, te simți frustrat/ă, dar exprimi asta sub forma furiei; în acest caz, inteligența ta emoțională ar mai trebui educată.

Din fericire, se poate educa și ca adult, până la adânci bătrâneți. Inteligența emoțională este la îndemâna tuturor, nu este ca IQ, căci acolo cineva poate că e geniu, altcineva – mediocru. Aici, pe terenul EQ, toată lumea se poate perfecționa.

O chestiune de educație

În țările dezvoltate, în școlile elementare, deja se predau cursuri de inteligență emoțională, deghizate sub forma altor lecții.

La școlile din țările nordice, copiii sunt învățați să recunoască și să combată, de la cele mai fragede vârste, bullying, să-i apere pe cei mai slabi. Nu e minunat?

Nu ar fi nevoie de astfel de cursuri de umanitate precoce și la noi? Copiii mai învață cum să gestioneze un conflict, cum să-și exprime emoțiile, și asta e crucial pentru dezvoltarea lor armonioasă pe mai departe.

Este crucial mai ales pentru băieți să învețe să eticheteze emoțiile și să le exprime, pentru că băieții, în decursul istoriei, au fost privați de acest privilegiu și li s-a spus că doar femeile sunt mai emoționale.

Ei bine, nu e adevărat: ambele sexe au emoții și este bine să și le exprime corect, ca să nu strice relațiile dintre oameni. Și băieții plâng, și ei au accese de frustrare și de emoții neînțelese.

Mai târziu, ca bărbați în putere, dacă nu știu să se înțeleagă pe ei înșiși, își vor descărca frustrarea în violență. Vrem asta? Dacă nu vrem, trebuie să îi învățăm să fie inteligenți emoțional.

Sursa: www.psychologies.ro

Adauga un comentariu

*